Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 10.01.2020, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.248.2019.2.MK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.248.2019.2.MK

stwierdzenie, czy przygotowywany w miejscu sprzedaży detalicznej wyrób w postaci napoju alkoholowego podlega opodatkowaniu podatkiem akcyzowym

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2019 r., poz. 900 z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 18 października 2019 r. (data wpływu 29 października 2019 r.) uzupełnionym pismem z 30 grudnia 2019 r. (data wpływu 7 stycznia 2020 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie stwierdzenia czy przygotowywany w miejscu sprzedaży detalicznej przez Wnioskodawcę wyrób w postaci napoju alkoholowego podlega opodatkowaniu podatkiem akcyzowym jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 29 października 2019 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie stwierdzenia czy przygotowywany w miejscu sprzedaży detalicznej przez Wnioskodawcę wyrób w postaci napoju alkoholowego podlega opodatkowaniu podatkiem akcyzowym. Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 30 grudnia 2019 r. (data wpływu 7 stycznia 2020 r.), stanowiącym odpowiedź na wezwanie Organu z 9 grudnia 2019 r. znak: 0111-KDIB3-3.4013.248.2019.1.MK.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe (ostatecznie sprecyzowane po uzupełnieniu wniosku):

Wnioskodawca jest przedsiębiorcą, prowadzącym jednoosobową działalność gospodarczą.

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Wnioskodawca prowadzi () tzw. mobilną placówkę gastronomiczną - w formie namiotu, pod którym znajduje się lada barowa za pośrednictwem której prowadzona jest sprzedaż.

Punkt nie prowadzi stałej współpracy, a jedynie sprzedaż podczas organizowanych wydarzeń - np. koncert muzyczny (tzw. eventów) - ubiegając się każdorazowo o jednostkowe zezwolenia na sprzedaż alkoholu.

Sprzedaż jest prowadzona w tzw. plenerze, zazwyczaj w sąsiedztwie innych przedsiębiorców oferujących podobne usługi (zazwyczaj w formie tzw. food trucków albo namiotów z ladami barowymi podobnie jak Wnioskodawcy), a osobami zamawiającymi są osoby, które oczekują łatwej i szybkiej dostępności do oferowanych przez Wnioskodawcę napoi, inaczej skorzystają z oferty przedsiębiorców konkurencyjnych.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00