Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 15 października 2008 r., sygn. III SA/Wr 434/08
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Jerzy Strzebińczyk (sprawozdawca), Sędziowie Asesor WSA Olga Białek, Asesor WSA Magdalena Jankowska-Szostak, Protokolant Renata Sawińska, po rozpoznaniu w Wydziale III na rozprawie w dniu 24 września 2008 r. sprawy ze skargi "A" sp. z o.o. we W. na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego we W. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie nakazania usunięcia: z nazwy handlowej napoju energetyzującego "B" określenia "C"; oświadczeń "D" i "E" oraz w nazwie tytułowej strony internetowej firmy zapisu "...F...". I. uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję [...] Powiatowego Inspektora Sanitarnego we W. z dnia [...] , Nr [...], w części dotyczącej nakazania usunięcia oświadczeń "D" i "E"; II. w pozostałej części oddala skargę; III. określa, że obie decyzje wymienione w pkt. I nie podlegają wykonaniu w części, w jakiej zostały uchylone; IV. zasądza od [...] Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego we W. na rzecz strony skarżącej 270 (dwieście siedemdziesiąt) złotych, tytułem kosztów postępowania
Uzasadnienie
Spółka "A" powiadomiła [...] Inspektora Sanitarnego o zamiarze wprowadzenia do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej napoju energetyzującego o nazwie handlowej "B".
W odpowiedzi na zawiadomienie strony, datowanej na dzień [...], [...] Inspektor Sanitarny zakwestionował nazwę produktu, uznając, iż kojarzy się ona z narkotykiem i z tego powodu musi być zmieniona. Organ ten stwierdził ponadto, iż oznakowanie przedmiotowego napoju narusza przepisy prawa żywnościowego, ponieważ wprowadza konsumenta w błąd, w szczególności co do nazwy, rodzaju, właściwości i składu napoju energetyzującego. [...] Inspektor Sanitarny zwrócił w tym kontekście uwagę, iż nazwa środka spożywczego powinna być nazwą zwyczajową lub składać się z opisu tego środka lub sposobu jego użycia przedstawiającego towar tak, aby umożliwić konsumentowi rozpoznanie rodzaju i właściwości środka spożywczego oraz odróżnienie go od innych produktów.
