Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 24 lipca 2013 r., sygn. II SA/Gd 268/13
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Jolanta Górska Sędziowie: Sędzia WSA Wanda Antończyk (spr.) Sędzia WSA Dorota Jadwiszczok Protokolant Starszy Sekretarz Sądowy Małgorzata Kuba po rozpoznaniu w Gdańsku na rozprawie w dniu 24 lipca 2013 r. sprawy ze skargi A. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Z. na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia 5 lutego 2013 r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego oddala skargę.
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją Wojewódzki Lekarz Weterynarii utrzymał w mocy decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii z 10 grudnia 2012 r., na mocy której organ ten nałożył na "A" Spółkę z o.o. z siedzibą w S. karę pieniężną w wysokości 20 000 zł.
Decyzje powyższe wydane zostały w następujących okolicznościach faktycznych i prawnych:
Organ I instancji - Powiatowy Lekarz Weterynarii przeprowadził w dniach od 15 do 22 października 2012 r. kontrolę w przedsiębiorstwie "A" Spółka z o.o. w S., udokumentowaną listą kontrolną SPIWET- Kontrola Okresowa nr [...]. W toku tej kontroli organ I instancji stwierdził szereg uchybień, które stały się podstawą faktyczną do wymierzenia Spółce kary pieniężnej z tytułu naruszenia zasad bezpieczeństwa i higieny produktów żywnościowych. I tak, organ stwierdził, że w pomieszczeniach standaryzacji oraz kuchni są nierówne posadzki, a w zagłębieniach tworzą się zastoiny wody. W magazynie opakowań znajduje się ściana z łuszczącą się farbą, a w pomieszczeniu hali produkcyjnej sufit jest zabrudzony z wykwitem pleśni. W pomieszczeniu kuchni umywalka nie jest podłączona do wody i kanalizacji, zaś w pomieszczeniu, w którym odbywa się przygotowanie ryb brak jest umywalki, mydła i środków do dezynfekcji. W magazynie opakowań stwierdzono obecność żywych kotów oraz ich odchody, w magazynie wyrobów gotowych zaś obecność znacznej ilości odchodów gryzoni. W magazynie mięsa mrożonego stwierdzono obecność 183 kg wsadów galaretek, umieszczonych w białych, nieoznakowanych skrzyniach produkcyjnych, zaś w magazynie środków produkcji przechowywano zwroty z rynku - rozszczelnione galarety w ilości 15970 sztuk. Ponadto, stwierdzono, że stosowane w produkcji mięso rybne nie jest badane w kierunku obecności histaminy. Powyższe uchybienia skutkowały wymierzeniem przez organ I instancji - w decyzji z 10 grudnia 2012 r., kary pieniężnej w wysokości 20000 zł za:
