Wyrok WSA w Krakowie z dnia 22 października 2013 r., sygn. I SA/Kr 986/13
|Sygn. akt I SA/Kr 986/13 | W Y R O K W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 października 2013 r., Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie, w składzie następującym:, Przewodniczący Sędzia: WSA Agnieszka Jakimowicz, Sędziowie: WSA Ewa Michna (spr.), WSA Jarosław Wiśniewski, Protokolant st.sekretarz: Iwona Sadowska - Białka, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 22 października 2013 r., sprawy ze skargi K.Z., na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej, z dnia 19 kwietnia 2013 r. Nr [...], w przedmiocie zryczałtowanego podatku dochodowego za 2009 rok, I. uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję organu I instancji, II. określa, że wymienione w pkt I decyzje nie mogą być wykonane do chwili prawomocności wyroku.
Uzasadnienie
Ponownie wydaną decyzją z dnia 17 grudnia 2012 r.nr [...] Naczelnik Urzędu Skarbowego, określił skarżącemu K.Z. wysokość zobowiązania podatkowego w zryczałtowanym podatku dochodowym za 2009 r. w kwocie 7 118 zł.
W uzasadnieniu decyzji organ wskazał, że w wyniku przeprowadzonej kontroli ustalono, że w 2009 r. skarżący, prowadząc m.in. działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, stosował błędną stawkę zryczałtowanego podatku dochodowego 3 % zamiast 8,5 %. Skarżący prowadził działalność w zakresie usług polegających na przygotowywaniu posiłków - trzy razy dziennie (śniadania, obiady, kolacje) w zakładzie "G" w N., a następnie dostarczał te posiłki w opakowaniach nadających się do przechowywania i przewozu żywności własnym transportem do Centrum Opieki Medycznej "T" w N. z przeznaczeniem dla pacjentów (na podstawie umowy z dnia 7 stycznia 2008 r.) Organ ustalił, że w okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2009 r. posiłki dla pacjentów przygotowywane były w użyczonym lokalu gastronomicznym w N. W oparciu o zeznania świadka M.P. - Dyrektora Centrum Opieki Medycznej "T", organ ustalił, że przez część 2009 r. skarżący świadczył usługi gastronomiczne, a przez pozostałą część usługi cateringowe. W okresie od stycznia do połowy sierpnia 2009 r. świadek sam odbierał posiłki od skarżącego, co stało się podstawą przyjęcia przez organ, że w tym czasie przygotowywane na zamówienie posiłki traktowane powinny być jako "usługi gastronomiczne" opodatkowane stawką 3%. Natomiast w okresie, kiedy posiłki dostarczane były przez skarżącego - organ potraktował je jako "usługi cateringowe" opodatkowane stawką 8,5%. Organ powołał się na uzyskaną w tym zakresie informację od Głównego Urzędu Statystycznego zaliczającą wykonywane usługi przygotowania posiłków z dostawą do odbiorcy zewnętrznego do symbolu 56.2 (PKWiU z 2008 r. - katering), 55.52.1. (PKWiU z 2004 - usługi kateringowe) lub 55.52.1 (PKWiU z 1997 r. - usługi przygotowania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych). Zdaniem organu, ponieważ klasyfikacja statystyczna PKWiU odrębnie klasyfikowała usługi gastronomiczne (PKWiU 55.3) to inny rodzaj usług polegający na przygotowaniu i dostawie posiłków (ww. symbol PKWiU 55.52.1, wykazywany zresztą przez skarżącego w wystawianych dokumentach księgowych) na rzecz odbiorców zewnętrznych należało wyłączyć z możliwości opodatkowania stawką 3%.
