Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 5 listopada 2014 r., sygn. I SA/Po 132/14

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Katarzyna Nikodem Sędziowie Sędzia NSA Włodzimierz Zygmont (spr.) Sędzia WSA Karol Pawlicki Protokolant st.sekr.sąd. Izabela Kaczmarczyk po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 05 listopada 2014r. sprawy ze skargi [...] sp. z o.o. na interpretację indywidualną Ministra Finansów działającego przez organ upoważniony Dyrektora Izby Skarbowej w [...] z dnia [...] nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług oddala skargę

Uzasadnienie

Minister Finansów działając przez podmiot upoważniony Dyrektora Izby Skarbowej w [...] w interpretacji z dnia [...] października 2013 r., nr [...], wydanej dla "[...]" Sp. z o.o. w [...] (dalej: "spółka"), na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) - dalej: "O.p.", stwierdził, że stanowisko wnioskodawcy przedstawione we wniosku o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży pączków, muffinów, ciast i innych wyrobów ciastkarskich sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 - jest nieprawidłowe. We wniosku przedstawiła następujący stan faktyczny:

Spółka prowadzi działalność w zakresie produkcji mieszanek, koncentratów i mrożonek cukierniczych i piekarniczych. Ze względu na ograniczone możliwości procesów technologicznych oraz rosnące wymagania rynkowe dotyczące procesu dystrybucji, część produktów spółki sprzedawanych jest do kontrahentów w formie zamrożonego wyrobu gotowego nadającego się bezpośrednio do spożycia dopiero po rozmrożeniu, które odbywa się w temperaturze pokojowej (ok. 20°C). Dystrybuowane w ten sposób wyroby poddawane są procesowi głębokiego zamrażania i przechowywane są w temperaturze ok. -18°C. Do produktów sprzedawanych przez spółkę w tej formie należą pączki, muffiny, ciasta i inne wyroby ciastkarskie sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 - świeże wyroby ciastkarskie i ciastka. W postaci zamrożonej mogą być one przechowywane przez okres od 9 do 12 miesięcy w zależności od rodzaju produktu, natomiast po rozmrożeniu termin ich przydatności do spożycia wynosi 2 lub 3 dni.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00