Wyrok WSA w Łodzi z dnia 10 marca 2016 r., sygn. III SA/Łd 35/16
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi - Wydział III w składzie następującym: Przewodnicząca Sędzia NSA Irena Krzemieniewska (spr.), Sędziowie Sędzia WSA Ewa Cisowska-Sakrajda, Sędzia WSA Monika Krzyżaniak, , Protokolant specjalista Aneta Brzezińska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 10 marca 2016 roku sprawy ze skargi B. S. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Ł. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie określenia zobowiązania w podatku akcyzowym za październik 2013 r. oddala skargę.
Uzasadnienie
III SA/Łd 35/16
UZASADNIENIE
Decyzją z dnia [...], nr [...] wydaną na podstawie art. 233 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tj. Dz.U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) Dyrektor Izby Celnej w [...] utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego w P. z dnia [...], nr [...] wydaną w przedmiocie określenia B.S. prowadzącemu działalność gospodarczą pod nazwą P.P.H.U. [...] w P., zobowiązania w podatku akcyzowym za miesiąc październik 2013 r., w łącznej kwocie 196 512 zł.
W sprawie ustalono następujący stan faktyczny:
W dniu 5 grudnia 2013 r. funkcjonariusze Urzędu Celnego w P. przeprowadzili w składzie podatkowym P.P.H.U. Ax. kontrolę obejmującą okres od 1 do 31 października 2013 r., w zakresie obliczania podstawy opodatkowania oraz należnych wpłaty dziennych, poprawności i rzetelności prowadzonych ewidencji i dokumentacji dotyczącej wyrobów akcyzowych w zakresie zakończenia procedury zawieszenia poboru akcyzy skutkujące powstaniem zobowiązania podatkowego. W wyniku przeprowadzonych czynności kontrolnych ustalono, że podatnik w miesiącu październiku 2013 r. dokonywał sprzedaży napoju winnego owocowego, klasyfikowanego do kodu CN 2206 jako napój fermentowany, opodatkowany stawką akcyzy 158 zł / hl oraz napoju na bazie piwa oraz napoju bezalkoholowego, opodatkowaną stawką w wysokości 7,79 zł za 1 hl za każdy stopień Plato. Zgodnie z przyjętą klasyfikacją podatnik złożył w dniu 26 listopada 2013 r. deklarację AKC-4 wraz załącznikami za październik 2013 r. Bazą do produkcji napoju na bazie piwa i napoju bezalkoholowego był wyrób nazwany "piwem", w którym udział ekstraktu słodowego w nastawie wynosił 7% i 55% i był klasyfikowany do kodu CN 2203. Ponadto na podstawie sprawozdania z badań Laboratorium Akredytowanego Celnego w B. organ celny ustalił, że produkowany przez podatnika napój na bazie piwa i napoju bezalkoholowego nie spełnia wymogów kodu 220300 - nie jest piwem i należy go klasyfikować jako wyrób o kodzie 220600. Ustalenia przeprowadzonej kontroli zawarte zostały w protokole kontroli z dnia 5 grudnia 2013 r.
