Wyrok WSA w Warszawie z dnia 11 lipca 2018 r., sygn. VI SA/Wa 169/18
Inne
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Danuta Szydłowska Sędziowie Sędzia WSA Pamela Kuraś-Dębecka Sędzia WSA Andrzej Wieczorek (spr.) Protokolant ref. staż. Alberta Dybowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 11 lipca 2018 r. sprawy ze skargi H. Sp. z o.o. z siedzibą w K. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] listopada 2017 r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej oddala skargę
Uzasadnienie
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (zwany dalej GIJHARS/organem) decyzją z [...] listopada 2017 r., nr [...], po rozpatrzeniu odwołania H. Sp. z o.o. z siedzibą w K. (zwanej dalej stroną/skarżącą) od decyzji [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (zwanego dalej WIJH/organem I instancji) z [...] sierpnia 2017 r., nr [...] wymierzającej karę pieniężną za wprowadzenie do obrotu partii artykułu rolno-spożywczego o niewłaściwej jakości handlowej utrzymał zaskarżoną decyzję w mocy.
Organ utrzymując w mocy zaskarżoną decyzje, działał na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 k.p.a., art. 21, 40a ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2016 r., poz. 1604 ze zm.) w związku z art. 3 pkt 5, art. 4 ust. 1, art. 17 ust. 1 pkt 1 lit. a oraz art. 40a ust. 5 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, art. 2 ust. 2 lit. j, art. 7 ust. 1. lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18-63, ze zm.), art. 8 ust. 1, art. 16, art. 17 ust. 1 rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, ze zm.: Dz. Urz. Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, ze zm.).
