Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 13 sierpnia 2019 r., sygn. I SA/Bd 355/19
Administracyjne postępowanie; Podatkowe postępowanie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący: sędzia WSA Tomasz Wójcik Sędziowie: sędzia WSA Halina Adamczewska-Wasilewicz sędzia WSA Mirella Łent (spr.) Protokolant: starszy sekretarz sądowy Stanisława Majkut po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 13 sierpnia 2019 r. sprawy ze skargi B. z o.o. s.k-a. w B. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] maja 2019 r. nr [...] w przedmiocie odmowy wydania zaświadczenia o pomocy de minimis 1. uchyla zaskarżone postanowienie, 2. zasądza od Dyrektora Izby Skarbowej na rzecz B. . z o.o. s.k-a. w B. kwotę [...](pięćset dziewięćdziesiąt siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Pismem z dnia [...]. skarżąca wystąpiła do Naczelnika [...] Urzędu Skarbowego w B. o wydanie zaświadczenia o udzielonej pomocy de minimis w związku z dokonaniem w dniu [...]. wydatku ze środków z Zakładowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych na spłatę czwartej raty leasingowej (czynszu leasingowego) w kwocie [...]euro ([...] zł) z depozytem gwarancyjnym w kwocie [...]euro ([...] zł).
Spółka podała, że zakupu dokonano w ramach realizacji indywidualnego programu rehabilitacyjnego. Przedmiot leasingu stanowi zestaw piekarniczy składający się z dwóch pieców termo olejowych HEUFT VTR, kotła grzewczego HEUFT z palnikiem oraz 12 wózków. Przed jego zakupem praca na stanowisku piekarzy piecowych podzielona była na cztery fazy: 1) przyjęcie od piekarzy stołowych produktów surowych, odważonych i uformowanych, w celu prowadzenia procesów fermentacji, w specjalnych komorach fermentacyjnych, 2) kontrola czasu i poziomu rozrostu końcowego produktów oraz wykończeniu poszczególnych asortymentów (posypywanie, nacinanie) zgodnie ze specyfiką produktową, 3) wypiek produktów zgodnie ze specyfikacją 4) przekazywanie do magazynu wyrobów gotowych. Do wypieku służyły piece wsadowe 5-komorowe, których obsługa polegała na załadunku i rozładunku w sposób manualny każdej jednostki załadunkowej, tzn. każdej blachy pojedynczo, bardzo często przy użyciu łopat piekarskich oraz drugiej osoby. Praca ta wymagała od pracowników dużej sprawności fizycznej i psychicznej, co w przypadku osób niepełnosprawnych stanowiło wysiłek graniczny, mający wpływ na wydajność pracy w stosunku do osób pełnosprawnych. Po zakupie zestawu piekarniczego warunki pracy piekarzy na etapie wypieku produktów uległy zmianie, ponieważ obsługa zestawu pieców w dużej mierze polega na zautomatyzowanej obsłudze załadunkowo-rozładunkowej, komputerowym sterowaniu procesem wypieku umożliwiającym zaprogramowanie parametrów wypieku do każdego asortymentu. Jednorazowo i jednocześnie, w czasie 15 sekund, odbywa się załadunek i rozładunek 40 blach umieszczonych na specjalnych wózkach wypiekowych. Proces ten odbywa się bez użycia nadmiernej siły za pomocą przycisku sterującego zespół napędowy, który automatycznie wciąga wózki do pieca, a po zakończeniu wypieku następuje wyjazd wózków. Zakupiony zestaw pieców zapewnia wysoki komfort i bezpieczeństwo pracy, likwiduje ograniczenia związane z niepełnosprawnością (schorzenie psychiczne oraz schorzenia układu oddechowego i krążenia), nie powoduje pogłębienia procesu chorobowego.
