Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 21 sierpnia 2019 r., sygn. I SA/Gd 907/19
Podatkowe postępowanie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Zbigniew Romała, Sędziowie Sędzia WSA Irena Wesołowska, Sędzia WSA Ewa Wojtynowska (spr.), , po rozpoznaniu w Wydziale I w trybie uproszczonym w dniu 21 sierpnia 2019 r. sprawy ze skargi "A" Sp. z o.o. z siedzibą w G. na postanowienie Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 15 marca 2019 r. nr [...] w przedmiocie stwierdzenia wygaśnięcia interpretacji indywidualnej oddala skargę.
Uzasadnienie
Postanowieniem z dnia 28 grudnia 2018 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdził wygaśnięcie interpretacji indywidualnej nr [...] wydanej przez Dyrektora Izby Skarbowej w dniu 16 lutego 2016 r. na wniosek A Sp. z o.o., jako niezgodnej z interpretacją ogólną Ministra Finansów z dnia 24 czerwca 2016 r. nr PT1.050.3.2016.156.
Z uzasadnienia tego rozstrzygnięcia i z akt sprawy wynika, że A Sp. z o.o. (dalej: Spółka, Skarżąca) w dniu 1 grudnia 2015 r. wystąpiła o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia stawki podatku dla sprzedaży posiłków (Produktów). We wniosku opisała stan faktyczny, z którego wynikało, że Spółka w ramach prowadzonej działalności gospodarczej prowadzi punkt sprzedaży gotowych posiłków. Przy dokonywaniu sprzedaży brak jest obsługi kelnerskiej; personel nie rekomenduje w rzeczywistości klientom wyboru dania, pasujących do niego dodatków czy napoju, który najbardziej komponowałby się z danym posiłkiem, może jednak przedstawić klientom aktualną ofertę Produktów; nie ma serwisu w ścisłym znaczeniu, polegającego na przyjmowaniu zamówień przy stoliku, przekazywaniu ich do kuchni, przygotowania dania na podstawie złożonego zamówienia, układaniu dań na talerzu i podawaniu ich klientom do stolika. Produkty przygotowywane są uprzednio i są oferowane do sprzedaży jako gotowe dania. Brak jest odbioru pustych naczyń, pełnej, ozdobnej zastawy stołowej oraz typowych dla restauracji elementów ozdobnych/dekoracyjnych. Dania podawane są na ceramicznych naczyniach (a w przypadku zup klient nakłada sobie je sam), co wynika z właściwości fizycznych Produktów, z dołączonymi do nich stalowymi lub jednorazowymi sztućcami.
