Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
Tematy: napoje profilaktyczne
sortuj: Najnowsze   |   Najstarsze
    • comment
      Porada

      Czy pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki i napoje profilaktyczne?

      W magazynie pracownicy wykonują prace związane z dużym obciążeniem fizycznym (ręczne przenoszenie ciężarów). Praca częściowo odbywa się w zmiennych warunkach atmosferycznych. Pracownicy domagają się wydawania posiłków i napojów profilaktycznych. Motywują to tym, że ich praca wykonywana jest w warunkach szczególnie uciążliwych. Pracodawca nie podziela opinii pracowników. Twierdzi, że praca nie należy

    • comment
      Artykuł

      PROFILAKTYCZNE POSIŁKI I NAPOJE

      Obowiązek wydawania posiłków i napojów w stosunku do niektórych pracowników wynika wprost z Kodeksu pracy. Niemniej jednak rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, zależą od grupy pracowników oraz warunków w zakładzie pracy.

    • comment
      Artykuł

      Jakim pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Artykuł

      Jak przygotować się do prac zimowych?

      Pracownicy wykonujący swoją pracę w trudnych warunkach atmosferycznych i niskiej temperaturze narażeni są przede wszystkim na upadki będące skutkiem poślizgnięcia się na ośnieżonej lub zalodzonej powierzchni oraz na odmrożenia kończyn, uszu czy choroby będące skutkiem gwałtownych zmian temperatury. W celu maksymalnego zmniejszenia tego ryzyka należy podjąć odpowiednie kroki, z których podstawowym jest

    • comment
      Artykuł

      TEMPERATURA W POMIESZCZENIACH PRACY

      W pomieszczeniach pracy biurowej temperatura nie może być niższa niż 18°C. Natomiast maksymalna temperatura w biurze nie jest określona wprost w żadnych przepisach. Można jednak przyjąć, że dla tego rodzaju pomieszczeń dopuszczalna jest temperatura nieprzekraczająca 30°C.

    • comment
      Porada

      W jakiej maksymalnej temperaturze mogą pracować pracownicy

      W naszym zakładzie zatrudniamy pracowników pracujących w biurze oraz przy lekkich pracach fizycznych w hali. W okresie letnim, kiedy występują upały, często w pomieszczeniach pracy jest wysoka temperatura - około 30°C. Czy taka temperatura jest dopuszczalna?

    • comment
      Porada

      Bezpieczeństwo pracy zimą - na co zwrócić uwagę

      Ekipy naszych pracowników będą wykonywać krótkotrwałe roboty (od kilku tygodni do kilku miesięcy w jednym miejscu) w tzw. otwartym terenie. Do miejsca pracy pracownicy będą przywożeni i odwożeni każdego dnia. Ochronę miejsca wykonywania robót zlecimy firmie wyspecjalizowanej. Zbliża się okres zimowy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę aby być w zgodzie z przepisami bhp?

    • comment
      Porada

      Praca na otwartej przestrzeni

      Nasi pracownicy często wykonują prace na wolnej przestrzeni. Czy w zimę pracodawca musi jakoś szczególnie o nich zadbać?

    • comment
      Porada

      TEMPERATURA W POMIESZCZENIACH PRACY

      W pomieszczeniach pracy biurowej temperatura nie może być niższa niż 18°C. Natomiast maksymalna temperatura w biurze nie jest określona wprost w żadnych przepisach. Można jednak przyjąć, że dla tego rodzaju pomieszczeń dopuszczalna jest temperatura nieprzekraczająca 30°C.

    • comment
      Porada

      Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Artykuł

      Po 31 marca 2014 r. część pracowników straci prawo do posiłków profilaktycznych

      Tylko do 31 marca br. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się bowiem tylko czas od 1 listopada

    • comment
      Artykuł

      Od 1 listopada 2014 r. niektórym pracownikom trzeba zapewnić napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Artykuł

      Warunki bhp pracowników zatrudnionych przy odśnieżaniu dachu

      Pracownicy zatrudnieni przy odśnieżaniu dachu mogą być dopuszczeni do pracy na wysokości tylko na podstawie orzeczenia lekarza medycyny pracy. Oprócz tego pracodawca powinien ich wyposażyć w odpowiednią odzież roboczą (np. hełmy, rękawice, buty z podeszwą antypoślizgową).

    • comment
      Porada

      Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym

      W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać pracownikom bezpłatnie posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Posiłki regeneracyjne w zimie przysługują w przypadku przekroczenia efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej powyżej 1500 kcal (6280 kJ) dla mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Natomiast napoje przysługują pracownikom również

    • comment
      Porada

      Czy można wypłacić ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje profilaktyczne

      W związku z trwającym okresem zimowym mamy obowiązek zapewnienia niektórym pracownikom posiłków profilaktycznych. Jeden z nich zwrócił się z prośbą o wypłatę ekwiwalentu pieniężnego za przysługujące mu posiłki profilaktyczne. Czy można go wypłacić - pyta Czytelnik z Przemyśla.

    • comment
      Porada

      Jaka maksymalna temperatura obowiązuje w pomieszczeniach pracy

      Przepisy nie określają maksymalnej temperatury, jaka powinna występować w pomieszczeniach pracy. Przyjmuje się jednak, że nie powinna przekraczać 30°C przy pracy biurowej oraz 28°C przy ciężkiej pracy fizycznej.

    • comment
      Porada

      Jakim pracownikom w okresie zimowym należy zapewnić napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Porada
    • comment
      Porada

      Komu trzeba zapewnić od 1 listopada 2016 r. napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Porada

      Kiedy pracownikom biurowym należy zapewnić napoje chłodzące

      Zatrudniamy pracowników biurowych. Nie mamy klimatyzacji w budynku, a latem panują w nim wysokie temperatury. Przy jakiej temperaturze musimy zapewniać pracownikom napoje chłodzące – pyta Czytelniczka z Mławy.

    • comment
      Artykuł

      Jakie obowiązki ma pracodawca w czasie upałów

      W okresie letnim w pomieszczeniach pracy często panują wysokie temperatury. Pracodawcy muszą wówczas pamiętać o obowiązkach w zakresie bhp dotyczących zapewnienia pracownikom odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach pracy oraz chłodnych napojów.

    • comment
      Artykuł

      Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych

      Od 1 listopada 2017 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Przysługują one bowiem w okresie zimowym, za który uważa się czas od 1 listopada do

    • comment
      Artykuł

      Posiłki i napoje profilaktyczne od 1 listopada

      W okresie zimowym, tj. od 1 listopada 2017 r. do 31 marca 2018 r. pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, bezpłatne posiłki i napoje.

    • comment
      Artykuł

      Jakie obowiązki w zakresie bhp mają pracodawcy zimą

      W okresie zimowym pracodawcy powinni zapewnić pracownikom minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy. Zasadniczo nie może być ona niższa niż 14°C. Należy również pamiętać o dostarczeniu ciepłych napojów pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.

    close POTRZEBUJESZ POMOCY?
    Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00