Interpretacja indywidualna z dnia 04.05.2009, sygn. IPPP3/443-337/09-2/KG, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-337/09-2/KG
sprzedaż suplementu diety winna być opodatkowana preferencyjną 7% stawką VAT
sprzedaż suplementu diety winna być opodatkowana preferencyjną 7% stawką VAT
obowiązek produkcji w składzie podatkowym suplementu diety z wykorzystaniem alkoholu etylowego z zapłaconą akcyzą
obowiązek oznaczania znakami akcyzy suplementu diety
Jaką stawkę podatku VAT należy zastosować dla żywności dietetycznej (w tym dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego)? Czy wpływ na wysokość stawki może mieć postać żywności dietetycznej np. to że jest w płynie, w proszku, w kapsułkach?
Określenie stawki podatku VAT dla sprzedaży suplementu diety - PKWiU 15.89.14-90.99.
Czy sprzedaż krajowa towaru w postaci kapsułek luzem z bakteriami kwasu mlekowego o numerze klasyfikacji PKWiU 15.89.14-90.99 kwalifikuje się do fakturowania według stawki 7%?
określenie stawki podatku na dostawę suplementu diety w formie saszetek z proszkiem, sklasyfikowanego pod symbolem PKWiU 15.89.14-90.99.
Określenie stawki podatku na dostawę suplementu diety w postaci tabletek, sklasyfikowanego pod symbolem PKWiU 15.89.14-90.99.
W fakturach sprzedaży polskim producentom suplementów diety opisanego we wniosku surowca (laktoferyny - ekstraktu protein mlecznych z mleka krowiego w postaci suchego proszku do produkcji suplementu diety) mieszczącego się w PKWIU z 2008 r. pod symbolem wskazanym we wniosku można zastosować obniżoną stawkę podatku VAT w wysokości 8 % zgodnie z art. 146a ust. 2 ustawy.
W fakturach sprzedaży polskim producentom suplementów diety opisanego we wniosku surowca (bakterii kwasu mlekowego w postaci kapsułek luzem) mieszczącego się w PKWIU z 2008 r. pod symbolem PKWiU 10.89.19.0 można zastosować obniżoną stawkę podatku VAT w wysokości 8 % zgodnie z art. 146a ust. 2 ustawy.
Czy sprzedaż krajowa towaru w postaci suchego proszku zawierającego bakterie kwasu mlekowego o numerze klasyfikacji PKWiU 21.10.60.0 kwalifikuje się do fakturowania wg stawki 8%? Jaką stawkę VAT należy stosować w fakturach sprzedaży tego surowca polskim producentom suplementów diety?
Czy prawidłowo Spółka stosuje podatek od towarów i usług w wysokości 23% na suplement z grzyba X
Sprzedaż produktów (X i Y), sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.89.19.0, jako wymienionych pod pozycją 48 załącznika nr 3 do ustawy podlega opodatkowaniu obniżoną stawką podatku od towarów i usług w wysokości 8%.
Czy w zaistniałym stanie faktycznym istnieje możliwość odliczenia od dochodu wydatków na zakup suplementu diety umożliwiającego poprawę zdrowia i funkcjonowania organizmu?
Czy przy sprzedaży wymienionych produktów stosować stawkę VAT 8%?
Czy Wnioskodawczyni ma prawo, w ramach ulgi rehabilitacyjnej, do odliczania wydatków na zakup preparatu Lyprinol dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego, w ramach ponoszonych miesięcznych wydatków na wszystkie zaordynowane przez specjalistów i wykupione leki oczywiście po odliczeniu 100 zł od każdorazowych zafakturowanych kosztów miesięcznych?
Prawa do zastosowania 8% stawki VAT w odniesieniu do dostawy Produktu na terenie Polski
Obowiązek oznaczania znakami akcyzy suplementu diety o kodzie CN 2106 90.
Poniesienie wydatków na zakup suplementów diety nie ma realnego wpływu na wysokość przychodów uzyskiwanych ze świadczenia usług wykonywanych w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, ani też związku z prowadzoną działalnością jako źródłem przychodów. Wydatki te nie mają również związku z zabezpieczeniem przychodu Spółki.
Podatek od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku od towarów i usług przy sprzedaży dietetycznego środka spożywczego.
Czy Spółka jest uprawniona do stosowania obniżonej stawki VAT w wysokości 5% w odniesieniu do sprzedaży Produktu, który w wyniku zastosowania wskazanej receptury i technologii wytwarzania zawiera minimum 20% soku owocowego?
Obowiązek oznaczania suplementu diety znakami akcyzy
Stawka podatku na sprzedaż suplementu diety sklasyfikowanego pod nr PKWiU 10.42.10.0.