Interpretacja indywidualna z dnia 4 czerwca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.78.2024.1.AM
Opodatkowanie podatkiem akcyzowym utylizacji (zniszczenia) alkoholu etylowego.
Opodatkowanie podatkiem akcyzowym utylizacji (zniszczenia) alkoholu etylowego.
Braku obowiązku uiszczania opłaty od napojów alkoholowych w opakowaniach jednostkowych o ilości nominalnej napoju nieprzekraczającej 300 ml.
Deklarowanie i rozliczenie podatku akcyzowego od sprzedaży krajowej alkoholu etylowego poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy; moment powstania możliwości zwolnienia zabezpieczenia akcyzowego
Możliwość skorzystania ze zwolnienia z opodatkowania podatkiem akcyzowym mimo niezłożenia wniosku o wydanie certyfikatu małego producenta piwa.
Obowiązek stosowania dokumentu e-SAD dla przemieszczeń poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy.
Możliwość wytwarzania suplementu diety klasyfikowanego do pozycji CN 2106, zawierającego alkohol etylowy w ilości od 50% do 70%, od którego na poprzednich etapach obrotu zapłacono podatek akcyzowy w należnej wysokości, poza składem podatkowym
Produkt zawierający w swoim składzie: (…). Zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy produkt przeznaczony jest (…). Produkt prezentowany będzie w (…). (…) – dane zastrzeżone
Wyrób w postaci (…). Zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy, w skład produktu wchodzą: (…). Wyrób pakowany jest w saszetki o pojemności (…) ml i przeznaczony do (…). (…) – dane zastrzeżone
Obowiązek stosowania dokumentu e-SAD dla przemieszczenia w ramach dostawy wewnątrzwspólnotowej, poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy wyrobów nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi zawierających w swoim składzie alkohol etylowy całkowicie skażony środkami dopuszczonymi do skażania alkoholu etylowego na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 3199/93 z dnia 22 listopada 1993 r.
Konsekwencje na gruncie przepisów o podatku akcyzowym w przypadku ponownego rozlewania nabytych napojów alkoholowych do innych opakowań detalicznych, na które naniesione zostaną legalizacyjne znaki akcyzy
Brak możliwości korzystania ze zwolnienia od akcyzy Wnioskodawcy produkującego piwo w ilości nieprzekraczającej 200 000 hl rocznie, w przypadku podpisania przez Spółkę porozumienia (umowy) o współpracy
Obowiązki w podatku akcyzowym w zakresie wytwarzania suplementów diety na bazie alkoholu etylowego.
Zwolnienie z opodatkowania podatkiem akcyzowym czystego alkoholu etylowego zużywanego do dezynfekcji urządzeń produkcyjnych.
Nieuznanie za czynności opodatkowane podatkiem od towarów i usług nieodpłatnego przekazania wytworzonego przez Pana wina rodzinie, przyjaciołom, znajomym oraz konsumpcji wytworzonego przez Pana wina na użytek własny oraz domowników (członków rodziny) i zaproszonych gości (spotkania towarzyskie).
Uznanie, że czynności związane z wykorzystaniem porektyfikatu nie podlegają opodatkowaniu podatkiem akcyzowym.
Obowiązek przemieszczania poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy nabywanych wewnątrzwspólnotowo wyrobów, zawierających całkowicie skażony alkohol etylowy, na podstawie elektronicznego uproszczonego dokumentu administracyjnego e-SAD
Możliwość produkcji nalewek poza składem podatkowym
Ustalenie źródła przychodu, rozliczenia kosztów uzyskania przychodu, rozliczania straty i obowiązków ewidencyjnych z działalności polegającej na produkcji i sprzedaży wina.
Dotyczy uznania Spółki za podmiot dokonujący nabycia wewnątrzwspólnotowego aromatów zawierających alkohol etylowy oraz przemieszczenia aromatów na podstawie e-SAD.
Możliwość wystąpienia o zwrot akcyzy od dostarczanego wewnątrzwspólnotowo alkoholu etylowego z zapłaconą akcyzą
W zakresie uznania regeneracji alkoholu częściowo skażonego za produkcję alkoholu etylowego.
Zwolnienie z opodatkowania akcyzą etanolu zużytego do produkcji produktu leczniczego.
Napój alkoholowy (…). Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym (…). Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek o pojemności (…) l. Ciśnienie w butelce wyrobu gotowego wynosi (…) Bar w temp. (…)°C. (…) – dane zastrzeżone
Napój alkoholowy (…). Według deklaracji Wnioskodawcy wyrób jest mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym (…). Gotowy wyrób rozlewany jest do butelek o pojemności (…) l. Ciśnienie w butelce wyrobu gotowego wynosi (…) Bar w temp. (…) °C. (…) – dane zastrzeżone