Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2023-05-11

żywność

Popyt z Zachodu napędza ekoprodukcję

Obawy, że pandemia i inflacja zatrzymają rozwój polskiego rynku żywności ekologicznej, okazały się przesadzone. Od 2020 r. przybywa producentów działających w tym sektorze. Jak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, na koniec 2022 r. było ich 22 882, najwięcej od 2016 r. Rośnie też powierzchnia upraw ekologicznych. Na koniec 2022 r. wynosiła ponad 554 tys. ha, co jest najwyższą liczbą od 2015 r.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00