DECYZJA KOMISJI
z dnia 20 grudnia 2007 r.
zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsnym w Polsce
(notyfikowana jako dokument nr C(2007) 6494)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2007/865/WE)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając Akt przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji, w szczególności jego załącznik XII rozdział 6 sekcja B podsekcja I pkt 1 lit. e),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Polsce przyznano okresy przejściowe w odniesieniu do niektórych zakładów wymienionych w dodatku B (1) do załącznika XII do Aktu Przystąpienia z 2003 r. Przyznawanie okresów przejściowych w odniesieniu do zakładów mięsnych w Polsce jest możliwe do 31 grudnia 2007 r.
(2) Dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. został zmieniony decyzjami Komisji 2004/458/WE (2), 2004/471/WE (3), 2004/474/WE (4), 2005/271/WE (5), 2005/591/WE (6), 2005/854/WE (7), 2006/14/WE (8), 2006/196/WE (9), 2006/404/WE (10), 2006/555/WE (11), 2006/935/WE (12) i 2007/202/WE (13), 2007/443/WE (14), 2007/555/WE (15) i 2008/864/WE (16).
(3) Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem właściwego polskiego organu niektóre zakłady w sektorze mięsnym zakończyły proces modernizacji i obecnie całkowicie spełniają wymogi prawa wspólnotowego. Niektóre zakłady zakończyły działalność, na prowadzenie której przyznano im okres przejściowy. Te zakłady powinny zatem zostać skreślone z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.
(5) Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt został poinformowany o środkach przewidzianych w niniejszej decyzji,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zakłady wymienione w załączniku do niniejszej decyzji skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 2007 r.
| W imieniu Komisji |
| Markos KYPRIANOU |
| Członek Komisji |
|
|
(1) Dz.U. C 227 z 23.9.2003, str. 1392.
(2) Dz.U. L 156 z 30.4.2004, str. 52. Sprostowanie (Dz.U. L 202 z 7.6.2004, str. 39).
(3) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 58. Sprostowanie (Dz.U. L 212 z 12.6.2004, str. 31).
(4) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 74. Sprostowanie (Dz.U. L 212 z 12.6.2004, str. 44).
(5) Dz.U. L 86 z 5.4.2005, str. 13.
(6) Dz.U. L 200 z 30.7.2005, str. 96.
(7) Dz.U. L 316 z 2.12.2005, str. 17.
(8) Dz.U. L 10 z 14.1.2006, str. 66.
(9) Dz.U. L 70 z 9.3.2006, str. 80.
(10) Dz.U. L 156 z 9.6.2006, str. 16.
(11) Dz.U. L 218 z 9.8.2006, str. 17.
(12) Dz.U. L 355 z 15.12.2006, str. 105.
(13) Dz.U. L 90 z 30.3.2007, str. 86.
(14) Dz.U. L 166 z 28.6.2007, str. 24.
(15) Dz.U. L 212 z 14.8.2007, str. 3.
(16) Patrz: str. 127 niniejszego Dziennika Urzędowego.
ZAŁĄCZNIK
Wykaz zakładów, które skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.
| Wykaz zakładów mięsnych (mięso czerwone) w okresie przejściowym | ||
| Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 1 | 02120206 | Zakład Mięsny Sp. jawna D.M. Niebieszczańscy |
| 3 | 02240301 | P.P.H. „HE-MA” Przetwórnia Mięsa |
| 5 | 06080204 | „SŁOMKA” Sp. j. Andrzej Słomka, Waldemar Słomka |
| 6 | 06080201 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego Bożena i Kazimierz Wójcik |
| 7 | 06080301 | „GIZET” Sp. j. I. Galińska, B. Galińska |
| 8 | 06020207 | PPH „MISA - W” Andrzej Wasąg |
| 10 | 06070201 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „MAX” Sp. j. |
| 12 | 06180210 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego Sp. j. Wrębiak, Witkowski |
| 13 | 06200203 | „Agrozam” Sp. z o.o. |
| 14 | 06090202 | PHU Kowalczykowski Stanisław |
| 15 | 08040204 | Biuro Handlowe „AMBERMAX” Sp. z o.o. |
| 16 | 08060203 | Zakład Masarniczy Stanisław Przewoźny |
| 17 | 08070201 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „WARTA” |
| 18 | 08080201 | Zakłady Mięsne „TARGED” Sp. z o.o. |
| 19 | 08090202 | Przedsiębiorstwo „DEREKS” Sp. z o.o. |
| 20 | 08100101 | Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe „Rolvex” Sp. z o.o. |
| 21 | 08100204 | Zakład Masarniczy „Czernicki i syn” Jarosław Czernicki |
| 22 | 10060308 | ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO |
| 23 | 10060215 | ZMS „ŚCIBIORÓW” |
| 24 | 10610307 | PPU „JUMAR” |
| 25 | 10030303 | Zakład Wędliniarski Władysław Gabrysiak |
| 26 | 10020202 | Zakład Przetw. Mięsn. „KONIAREK” |
| 27 | 10610311 | Zakłady Mięsne „Wędzonka” |
| 29 | 12030203 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego s.j. |
| 30 | 12050304 | F.P.H.U. „ANGELA” s.j. |
| 31 | 12060329 | „BOREX-BECON” s.j. |
| 32 | 12060203 | Firma „ADOZ” |
| 33 | 12100304 | Firma Produkcyjno-Handlowa Maria i Zbigniew Szubryt Zakład Masarski Biczyce Dolne |
| 35 | 12120323 | Zakład Przetwórstwa Mięsa, Sp. z o.o., Z. Pr. Chr. „BASO” |
| 36 | 12180204 | „Adam Bąk - Wieprz” Sp. z o.o. |
| 37 | 12180205 | Rzeźnictwo-Wędliniarstwo J. Tomczyk |
| 38 | 12180307 | Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Maciej Szlagor |
| 39 | 12150304 | Zakłady Mięsne „MIŚKOWIEC” s.j. |
| 40 | 12190104 | Ubojnia Zwierząt Rzeźnych Skup i Sprzedaż Ćwierci, Jacek Śliwa |
| Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 41 | 12190205 | P.P.H.U. „RACHOŃ” s.c. |
| 42 | 14160205 | Zakłady Mięsne „Mazowsze” |
| 43 | 14160201 | Przetwórstwo Mięsne „KOSPOL” |
| 44 | 14300204 | Zakład Masarski „Zbyszko” |
| 45 | 14190204 | Zakład Masarski „Danko” |
| 47 | 14050201 | Zakład Produkcyjno-Handlowy Przetwórstwo Mięsne Zbigniew Pniewski |
| 49 | 14310306 | P.P.H. Hetman A. J. Lucińscy Zakład Masarski |
| 50 | 14340302 | Zakład Masarski Radzymin s.c. |
| 51 | 14340310 | Zakład Masarski „Mareta” Sp. J. T.A. Kłobuk E.W. Kacprzak |
| 55 | 14250327 | Zakład Przetwórstwa Flaków |
| 56 | 14250104 | Zakład Masarski „Sadełko” - Czapla - Świniarski Sp. J. |
| 57 | 14250201 | P.P.H.U. „Nasz Produkt” Z. P. CHR. |
| 58 | 14250202 | Masarnia ELMAS |
| 59 | 16010101 | PPHU „PORKPOL” |
| 61 | 18070301 | Zakład Masarski KON-BIT |
| 62 | 18110302 | Firma Produkcyjno-Handlowa Andrzej Kurek |
| 63 | 18160204 | Zakłady Mięsne „Dworak” |
| 64 | 20040202 | Zakład Przemysłu Mięsnego „Europa” S. i Z. Zielińscy Sp. J. |
| 65 | 22040301 | Masarnia Alicja Andrzej Majer |
| 66 | 22040306 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego Jerzy Labuda |
| 69 | 24020203 | Rzeźnictwo i Handel Stanisław Kapecki |
| 70 | 24020308 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego Józef Bozek |
| 71 | 24020328 | Przetwórstwo Mięsne Emil Droń |
| 72 | 24610311 | „OAZA” Sp. z o.o. |
| 73 | 24040204 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „UNILANG” |
| 75 | 24040304 | PPHU „Zakłady Mięsne Lubliniec” E.R.J Drążek |
| 76 | 24070209 | Zakłady Mięsne „JANDAR” Sp. z o.o. |
| 77 | 24120104 | Marian Procek - Ubój, Skup i Sprzedaż |
| 78 | 24160302 | „NELPOL” s.c. |
| 79 | 24170303 | Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Błachut” |
| 80 | 26040101 | Ubojnia Bydła i Trzody - Ludwik Andrzej Stąpór |
| 81 | 26040307 | Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych - S. Woźniak |
| 82 | 26040316 | PPHU „KORREKT” Wytwórnia Wędlin |
| 83 | 26090201 | FHPU „Tarkowski” |
| 85 | 26610303 | Przetwórnia Mięsa - Antonii Kamiński |
| 86 | 28010202 | Zakład Uboju i Przetwórstwa Mięsnego s.c. Helena Rapa - Marek Jasiński |
| 87 | 28010201 | Zakłady Mięsne Pek-Bart Sp. z o.o. |
| 88 | 28090201 | Zakład Uboju i Przetwórstwa Mięsa i Wędlin, Krzysztof Brzeziński |
| 89 | 30070203 | PPH „POLSKIE MIĘSO”, Krążyński s.j. |
| 90 | 30120307 | ZPM „Janex” |
| Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 91 | 30180202 | STEK-POL Przetwórstwo Mięsa Kazimierz i Jacek Stempniewicz |
| 92 | 30180304 | Firma Produkcyjno Handlowa Paweł Łuczak |
| 93 | 30200101 | Ubój Zwierząt Ptak, Michalak s.j. |
| 95 | 30240202 | „KARWEX” s.c. Zakład Masarski |
| 96 | 30240205 | Zakład Masarski s.c. Psarskie |
| 97 | 30260202 | Rzeźnictwo Wędliniarstwo S.c. Urszula i Wiesław Ciachowscy |
| 99 | 30270308 | Zakład Mięsny MAS POL, Tomasz Jacaszek |
| 100 | 32070201 | „Rol-Banc” Sp. z o.o. |
| 101 | 32140207 | Spółdzielcza Agrofirma Witkowo |
| 102 | 32160202 | „Fermapol” Sp. z o.o. Rzeźnia w Smardzku |
| Wykaz zakładów mięsnych (mięso białe) w okresie przejściowym | ||
| Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu |
| 103 | 02190623 | „Mirjan” Sp. z o.o. M.J. Olendzcy |
| 104 | 08030601 | PPHU „W-D” Sp. z o.o. |
| 105 | 08040501 | „STUDRÓB” Sp. z o.o. |
| 106 | 12030620 | Hurtownia Drobiu „KOKO” Jolanta Kozyra |
| 107 | 12180502 | Z.M. „BRADO-2” S.A. |
| 108 | 12180503 | „KO - BO” S.c. Bartosz Kot, Stanisław Wnęcek |
| 110 | 26040501 | PPH „KIELDRÓB” S.c. |
| 111 | 26100401 | „KULJASZ” S.j. J.W.Sz. Kuliński |
| 112 | 30090401 | Ubojnia Drobiu - Marcin Frątczak |
| 114 | 32140502 | Spółdzielcza Agrofirma Witkowo |
| Wykaz zakładów mięsnych o niskiej wydajności (mięso czerwone) w okresie przejściowym | |
| Nr | Nazwa zakładu |
| 115 | „Nordis”; Chłodnie Polskie Sp. z o.o. Dział Produkcji Mrożonek ul. Zimna 1(a), 65-707 Zielona Góra |
| Wykaz zakładów mięsnych o niskiej wydajności (produkcja mieszana) w okresie przejściowym | |
| Nr | Nazwa zakładu |
| 117 | „Rudopal” Sp. z o.o. Rudniki 109, 64-330 Opalenica |
| Wykaz chłodni w okresie przejściowym | |||
| Nr | Nr weterynaryjny | Nazwa zakładu | Data pełnego dostosowania |
| 118 | 26611101 | Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego Chłodnia Kielce P.P. | 31.12.2007 |
| 119 | 30611101 | PPCh „Calfrost” | 31.12.2007 |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
