Instruktaż: Likwidacja przeterminowanej żywności (COVID-19)
Z powodu zamknięcia szkoły (pandemia) doszło do przeterminowania zapasów żywności przeznaczonych do stołówki szkolnej. Nie wzięto pod uwagę, że zamknięcie będzie długotrwałe. Zepsuło się mięso, ryby, nabiał, warzywa. Żywność była przechowywana w magazynie. Zapasy były objęte ewidencją ilościowo-wartościową. Jak trzeba udokumentować i zaksięgować ich likwidację (zostały wyrzucone do śmietnika)?
Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że pandemia nie jest usprawiedliwieniem marnotrawstwa. Likwidacja żywności z powodu jej nieprzydatności do spożycia powinna być ostatecznością - zarezerwowaną dla przypadków losowych. W jednostce powinny być ustalone procedury kontroli zarządczej pozwalające uniknąć takiej konieczności (art. 68 i art. 69 ust. 1 pkt 3 uofp). W skrócie w celu zapobiegania przeterminowaniu:
