Kasy on-line w gastronomii i zakwaterowaniu
Od 1 stycznia 2021 r. kolejne czynności muszą być ewidencjonowane przy zastosowaniu kas on-line. W konsekwencji do ich stosowania zobowiązane są od nowego roku, między innymi, jednostki sektora finansów publicznych świadczące usługi związane z wyżywieniem oraz usługi w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania.
Do ewidencjonowania sprzedaży wykorzystywane mogą być trzy rodzaje kas rejestrujących:
- z papierowym zapisem kopii,
- z elektronicznym zapisem kopii,
- tzw. kasy on-line.
Preferowanym przez ustawodawcę rodzajem kas rejestrujących używanych przez podatników są kasy on-line. Niezależnie od tego większość jednostek nadal może używać do ewidencjonowania sprzedaży kas rejestrujących z papierowym zapisem kopii oraz kas rejestrujących z elektronicznym zapisem kopii.
INTERPRETACJE
(…) znowelizowana ustawa o podatku od towarów i usług wskazuje terminy i grupy podatników, których obejmie obowiązek posiadania kasy on-line. Natomiast podatnicy prowadzący działalność w innych obszarach niż określone w ustawie zostali zwolnieni z obowiązku posiadania kas fiskalnych on-line. W ich przypadku ewidencja sprzedaży może być prowadzona z wykorzystaniem dotychczas stosowanych „tradycyjnych” kas fiskalnych. Zgodnie bowiem z art. 145a ust. 1 ustawy o VAT, z zastrzeżeniem art. 145b, podatnicy mogą prowadzić ewidencję sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących z elektronicznym lub papierowym zapisem kopii, które nie umożliwiają połączenia i przesyłania danych między kasą rejestrującą a Centralnym Repozytorium Kas, określonych w art. 111a ust. 3.
