Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 25 marca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-3.4012.774.2020.1.ISK

Obowiązku rejestrowania sprzedaży pieczonych kurczaków lub ich części za pomocą kasy on-line od 1 stycznia 2021 r.

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 17 grudnia 2020 r. (data wpływu 28 grudnia 2020 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie obowiązku rejestrowania sprzedaży pieczonych kurczaków lub ich części za pomocą kasy on-line od 1 stycznia 2021 r. - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 28 grudnia 2020 r. wpłynął do tutejszego Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie obowiązku rejestrowania sprzedaży pieczonych kurczaków lub ich części za pomocą kasy on-line od 1 stycznia 2021 r.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

Głównym przedmiotem działalności Wnioskodawcy jest sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach z przewagą żywności, napojów, wyrobów tytoniowych. Wnioskodawca w jednym z prowadzonych przez siebie sklepów posiada lady grzewcze, z których klienci mogą pobrać podawane przez pracowników, pieczone kurczaki (lub ich część).

Kurczaki są przygotowywane przez pracowników sklepu, a na przygotowanie składa się:

  • oczyszczenie mięsa;
  • przygotowanie marynaty;
  • marynowanie mięsa;
  • pieczenie w piecu konwekcyjno-parowym;
  • przechowywanie gotowego produktu w ladzie grzewczej.

W sklepie, w którym sprzedawane są kurczaki, nie ma możliwości ich konsumowania, sklep nie jest wyposażony w miejsca do ich konsumpcji, rozliczanie sprzedaży odbywa się poza stoiskiem z ladą grzewczą – w kasach przy wyjściu ze sklepu.

Wnioskodawca jest zarejestrowanym czynnym podatnikiem VAT i nie korzysta ze zwolnienia z tego podatku.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00