Jaka klasyfikacja budżetowa wyżywienia uczniów, gdy szkoła korzysta z cateringu
PROBLEM
Czy w publicznej szkole, w której zapewnienie ciepłego posiłku (zgodnie z art. 106a prawo oświatowe) odbywa się w formie korzystania z cateringu z firmy zewnętrznej (posiłek dowieziony do szkoły, gdzie uczniowie spożywają posiłek) wydatki za usługę cateringową i dochody tj. wpłata od rodziców za wsad do kotła należy ująć w rozdziale 80148 mimo, że w szkole nie ma kuchni, a jest tylko wskazane miejsce do spożywania posiłków lub spożywanie posiłków odbywa się w klasie? Jaki paragraf zastosować dla wpłat od rodziców dokonanych na poczet wsadu do kotła? czy stosownym będzie §0830? Jaki paragraf zastosować do otrzymanej faktury z firmy cateringowej na której będą wyodrębnione posiłki np. zupa x 100 szt, II danie x 150 sz. i obiad dwudaniowy x 200 szt.? Czy całość jako §4300? Czy należy wyodrębnić z wymienionych pozycji wsad do kotła i ująć go w §4220, a pozostałą kwotę, która jest jednoznaczna z usługą przygotowania posiłku ująć w §4300? Gdzie w sprowadzaniu kwartalnym RBN wykazać należności za wpłaty od rodziców za wsad do kotła?
