Rachunkowość Budżetowa 23/2022 z 05.12.2022 [dodatek: Rachunkowość w oświacie]
Porada aktualna
na dzień 05.12.2025
Data publikacji: 28.11.2022
Jak szkoła powinna prawidłowo fakturować usługę cateringową?
W jaki sposób firma cateringowa powinna prawidłowo wystawić dla szkoły fakturę z tytułu zakupu posiłków podawanych w stołówce szkolnej - jaką stawkę VAT należy zastosować? Czy możemy żądać wystawienia osobnych faktur za tzw. wsad do kotła i koszty przygotowania posiłku? Jeśli tak, to jakie stawki VAT powinny w takim wypadku być zastosowane? Czy na fakturze należy wyodrębnić liczbę posiłków przewidzianych dla uczniów i pracowników szkoły?
ODPOWIEDŹ
Jeżeli firma zawiązała ze szkołą umowę o świadczenie usług cateringowych i w ramach takiego stosunku prawnego zapewnia posiłki, to świadczenie powinno być klasyfikowane jako jedną całość i tak też opodatkowane oraz zafakturowane. Usługa cateringowa, co do zasady, powinna być opodatkowana VAT według stawki 8%. Nie odnajduję normatywnych przesłanek do odrębnego fakturowania tzw. wsadu i kosztów przygotowania posiłków, tj. do podziału jednej usługi na odrębne faktury poświęcone poszczególnym elementom kalkulacyjnym. Podobnie nie widzę podstaw do oddzielenia posiłków, które serwowane są uczniom i pracownikom szkoły.
