Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 7 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.84.2023.4.BK
WIS towar – deser własnej produkcji (…) sprzedawany „na wynos”
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r., poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 27 lutego 2023 r. (data wpływu 27 lutego 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 24 kwietnia 2023 r. (data wpływu 24 kwietnia 2023 r.) i z dnia 17 maja 2023 r. (data wpływu 18 maja 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – deser własnej produkcji (…) sprzedawany „na wynos”
Opis: Deser powstaje w ramach własnej produkcji Wnioskodawcy i jest sprzedawany w prowadzonej przez niego lodziarni „na wynos”. Po przygotowaniu gotowy deser jest wystawiony w witrynie chłodniczej w słoiku zamkniętym zakrętką. Klient składa zamówienie przy ladzie i z góry je opłaca. Deser „na wynos” wydawany jest klientowi bez talerzy i widelczyków. Klient po otrzymaniu towaru opuszcza teren lodziarni.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy z zw. z art. 41 ust. 12f ustawy oraz art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 27 lutego 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono pismami z dnia 24 kwietnia 2023 r. i z dnia 17 maja 2023 r. poprzez prawidłowe złożenie podpisu elektronicznego na wniosku, doprecyzowanie opisu sprawy oraz stosowne dokumenty.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru
Wnioskodawca jest producentem i sprzedawcą prowadzącym lodziarnię, w której miedzy innymi sprzedaje słodkie deserki w słoikach własnej produkcji (w tym zawierające kakao) na wynos. Sprzedaż odbywa się głównie na rzecz klientów detalicznych, tzn. konsumentów, ale klientami mogą być także podmioty gospodarcze. Sprzedaż jest prowadzona we własnym lokalu, w którym dostępne są stoliki i krzesła. W tym zakresie personel nie obsługuje klienta. Opisany produkt jest przeznaczony na wynos. Deserki są wystawione w witrynie chłodniczej w słoikach zamkniętych zakrętką. Na każdym słoiku jest skład oraz termin przydatności do spożycia. Są to między innymi takie deserki jak: mascarpone z malinami, creme brulée, deser kinder, deser oreo itp.
