insert_drive_file

Interpretacja

Finanse publiczne w kontekście cateringu szkolnego i żłobkowego - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej we Wrocławiu z dnia 11 sierpnia 2022 r., sygn. P.WR.54.20.2022

W dniu 13 lipca 2022 r. do Regionalnej Izby Obrachunkowej we Wrocławiu wpłynął Pani wniosek o udzielenie wyjaśnień w sprawie dotyczącej stosowania przepisów o finansach publicznych. We wniosku zawarta została prośba o udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące odpłatności za wyżywienie uczniów od 1 września 2022 r. (zasady odpłatności, charakter należności, odsetki za nieterminowe płatności) oraz ewidencjonowania w księgach rachunkowych (budżetu i jednostki budżetowej) środków przekazywanych przez ZUS tytułem dofinansowania obniżenia opłaty rodzica za pobyt dziecka w żłobku. W piśmie wskazano, że szkoły podstawowe prowadzone przez Gminę Oleśnica będą sprowadzać posiłki z zewnątrz w formie cateringu, w związku z brakiem stołówek szkolnych oraz że dofinansowanie obniżenia opłaty rodzica za pobyt dziecka w żłobku zgodnie z art. 64c pkt 5 i 6 ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 jest przekazywane na rachunek bankowy podmiotu prowadzącego żłobek, czyli w przypadku Gminy Oleśnica na konto Gminy.