insert_drive_file

Interpretacja

"Wsad do kotła" w kontekście finansowania posiłków szkolnych - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Szczecinie z dnia 7 marca 2023 r., sygn. K.43.9.2023

W związku z podjęciem przez Radę Miejską w Goleniowie uchwał: Nr XLVII/578/22 z dnia 26 kwietnia 2022 r. i Nr LVII/671/23 z dnia 25 stycznia 2023 r., w drodze których Rada Miejska w Goleniowie rozpatrywała zagadnienie dotyczące finansowania posiłków dla dzieci w szkołach podstawowych funkcjonujących na terenie Gminy Goleni, w celu zapewnienia prawidłowego stosowania przepis prawa wskazuję, że przedmiotowe zagadnienie stanowi przedmiot oceny w trakcie działań kontrolnych realizowanych przez regionalne izby obrachunkowe. W ocenie regionalnych izb obrachunkowych, przepisy art. 106 ust. 4 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2021 r. poz. 1082) należy zastosować także do szkół, o których mowa w art. 106a ust. 1 ww. ustawy, tj. takich w których nie prowadzi się stołówki. Zgodnie z przyjętym stanowiskiem realizacja zadania polegającego na zapewnieniu uczniom posiłku w szkole przez usługodawcę zewnętrznego, w formie tzw. cateringu, nie zmienia sposobu finansowania przedmiotowych usług. Tym samym szkoła posiada możliwość naliczenia opłaty za posiłek dla ucznia jedynie za tzw. „wsad do kotła”. W pozostałym zakresie, tj. koszty wytworzenia posiłku, jego dowiezienie, a także koszty wynagrodzeń stanowią wydatki szkoły.