insert_drive_file

Interpretacja

Zasady odpłatności za posiłek do wysokości tzw. „wsadu do kotła"- stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Olsztynie z dnia 8 czerwca 2022 r., sygn. RIO.III.072-51/2022

W odpowiedzi na pismo z dnia 5 maja 2022 r. znak: MZOIZ.301.11.2022, dotyczące obowiązujących od 1 września 2022 r. zasad odpłatności ponoszonej przez uczniów za dobrowolne korzystanie z posiłków zapewnianych przez szkołę, Regionalna Izba Obrachunkowa w Olsztynie wyjaśnia, co następuje:

Od 1 września 2022 r. szkoły podstawowe będą miały ustawowy obowiązek zapewnienia posiłku uczniom. Na mocy ustawy z dnia 22 listopada 2018 r. o zmianie ustawy - Prawo oświatowe, ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2018 r., poz. 2245 ze zm.) do ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (Dz. U. z 2021 r., poz. 1082) - dalej w skrócie u.p.o. dodano m. in. art. 106a, który wejdzie w życie 1 września 2022 r. Zgodnie z art. 106a ust. 1 szkoła podstawowa będzie miała obowiązek zapewnienia uczniom jednego gorącego posiłku w ciągu dnia i stworzenia im możliwości jego spożycia w czasie pobytu w szkole. Jak stanowi art. 106a ust. 2 korzystanie z tego posiłku będzie dobrowolne i odpłatne.