insert_drive_file

Interpretacja

Finansowanie uczniom gorącego posiłku w ciągu dnia w świetle przepisów ustawy Prawo oświatowe - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku z dnia 4 lipca 2023 r., sygn. RP/063/in./44/1/2023

Wnioskiem z dnia 22 czerwca 2023 r., doręczonym do tut. Izby w dniu 23 czerwca br. zwróciła się Pani z prośbą o zajęcie stanowiska odnośnie problematyki związanej z finansowaniem uczniom szkoły podstawowej gorącego posiłku w ciągu dnia, w świetle przepisów ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 900).

Punktem wyjścia w ocenie prawnej podanego zagadnienia jest art. 106a ww. ustawy, gdzie postanowiono, że szkoła podstawowa, z wyjątkiem szkoły podstawowej dla dorosłych, oraz szkoła artystyczna realizująca kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej, zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole. Korzystanie z posiłku, o którym mowa w ust. 1, jest dobrowolne i odpłatne.