Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 7 grudnia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.426.2023.1.SS

WIS TOWAR – artykuł spożywczy

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (…). z dnia 4 października 2023 r. (data wpływu 6 października 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: Skład surowcowy (%): woda (…); olej (…); białko (…); białko (…); naturalne aromaty (…); płatki (…); stabilizator: metyloceluloza (…); substancje zagęszczające: (…); guma (…); błonnik (…); przyprawy (…); skrobia (…); (…) ocet (…); suszony (…); suszony (…); suszona (…).

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 6 października 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

Skład surowcowy (%):

woda (…); olej (…); białko (…); białko (…); naturalne aromaty (…); płatki (…); stabilizator: metyloceluloza (…); substancje zagęszczające: (…); guma (…); błonnik (…); przyprawy (…); skrobia (…); (…) ocet (…); suszony (…); suszony (…); suszona (…).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00