Jak ewidencjonować opłaty za catering w placówkach oświatowych
Jesteśmy CUW i obsługujemy placówki oświatowe, m.in. szkoły, które korzystają z usług cateringowych. W tych jednostkach plan na następny rok w dziale 801 „Oświata i wychowanie” w rozdziale 80148 „Stołówki szkolne i przedszkolne” zawiera wydatki na zakup usługi gastronomicznej w postaci cateringu zaklasyfikowane do § 430 „Zakup usług pozostałych”. Dochody z tytułu wyżywienia w szkołach klasyfikowane są do § 0830 „Wpływy z usług", a dochody w oddziałach przedszkolnych (znajdujących się w szkołach) do § 067 „Wpływy z opłat za korzystanie z wyżywienia w jednostkach realizujących zadania z zakresu wychowania przedszkolnego.” Opłaty od rodziców/opiekunów z tytułu tzw. wsadu do kotła będą wpływały na wydzielony rachunek dochodów własnych. Rodzice finansować będą tzw. wsad do kotła, a koszty pozostałe związane z usługą będą finansowane zgodnie z planem z budżetu. Koszty pozostałe związane z usługą cateringu, które finansowane będą z budżetu obejmują koszt przygotowania jedzenia, dostaw, zużytych mediów i innych wydatków, które nie stanowią kosztów zakupu artykułów żywnościowych np. transport, odbiór odpadów, mycie termosów, koszt opakowań jednorazowych, etc.). Jednostki mają w umowach z dostawcą wyraźny zapis na potrzeby rozdzielenia źródeł finansowania. Niektóre szkoły zawarły umowę w wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (BIP), a inne w oparciu o zaproszenie do złożenia oferty, z uwagi na wartość zamówienia. W projekcie umowy załączonym do zapytania ofertowego znajduje się zapis: „Cena jednostkowa za dostarczony posiłek (składający się z …) wynosi: … zł netto, słownie: (… złotych 00/100). W cenie jednostkowej ujęto opłatę: a) za wsad do kotła w kwocie brutto: … zł, (słownie: … złotych 00/100) oraz b) opłatę za usługi cateringowe w kwocie brutto: … zł (słownie: … złote 00/100)". W związku z tym, że z punktu widzenia ustawy o podatku od towarów i usług usługa cateringowa to usługa kompleksowa i niepodzielna, to w specyfikacji warunków zamówienia wskazano, że „cena obejmuje wartość przedmiotu zamówienia, podatek VAT w wysokości 8% oraz wszystkie czynności niezbędne do prawidłowego wykonania umowy.” Czy na potrzeby rachunkowości budżetowej taki zapis w umowie jest wystarczający, czy należy uzupełnić fakturę o specyfikację zrealizowanego zamówienia? Jak będzie wyglądała ewidencja księgowa opłat za catering, gdy opłaty te są gromadzone na wydzielonym rachunku dochodów zgodnie z uchwałą rady miasta? Prosimy o schemat ewidencji faktury za usługi cateringowe (w części dotyczącej tzw. wsadu do kotła oraz w części dotyczącej pozostałych kosztów związanych z usługą cateringu).
