Odpłatność za obiady w szkolnej stołówce
Wysokość opłat za posiłki ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym. Kwota tej opłaty nie może być jednak wyższa niż suma kosztów ponoszonych na zakup produktów użytych do przygotowania posiłków (tzw. wsad do kotła). To oznacza, że elementami składowymi takiej opłaty nie mogą być inne pozycje (wydatki), tj. np. wynagrodzenia dla pracowników czy koszty utrzymania stołówki. Sprzedaż posiłków nie jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług.
W świetle obowiązujących przepisów uczniom szkół podstawowych należy zapewnić jeden gorący posiłek w ciągu dnia (art. 106a ustawy – Prawo oświatowe; dalej: u.p.o.). Zapewnienie żywienia pozostaje w obszarze realizowanych przez szkołę zadań opiekuńczych i jest elementem wspierania prawidłowego rozwoju uczniów (art. 106 u.p.o.).
