Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 13 czerwca 2024 r., sygn. III SA/Gd 164/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA Jacek Hyla Sędziowie: Sędzia WSA Bartłomiej Adamczak Asesor WSA Adam Osik (spr.) Protokolant: Starszy asystent sędziego Renata Rombel po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 13 czerwca 2024 r. sprawy ze skargi A. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółki komandytowej z siedzibą w R. na decyzję Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia 29 września 2022 r., nr OHP.906.2.10.2021.MC w przedmiocie choroby zawodowej oddala skargę.
Uzasadnienie
Decyzją z dnia 5 sierpnia 2022 r., nr HP.9012.1.4.5.2022.KR, wydaną na podstawie art. 5 pkt 4a ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (tekst jednolity: Dz. U. z 2021 r., poz. 195 ze zm.), Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tczewie stwierdził u A. N. chorobę zawodową - choroby zakaźne lub pasożytnicze albo ich następstwa: zakażenie Legionella pneumophila - legionelloza - choroba legionistów, wymienioną w poz. 26 wykazu chorób zawodowych określonego w przepisach w sprawie chorób zawodowych, wydanych na podstawie art. 237 § 1 pkt 3-6 i § 11 ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy.
W uzasadnieniu decyzji organu pierwszej instancji wskazał, że A. N. w dniach od 7 stycznia do 5 kwietnia 2019 r. zatrudniony był jako pracownik produkcji w M. Sp. z o. o. Sp. k. z siedzibą w R., przy czym miejscem wykonywania pracy był zakład B. [...], Belgia. W przedmiotowym zakładzie A. N. pracował od dnia 7 do 17 stycznia 2019 r., nieobecność w pracy pracownika w okresie od dnia 18 do 23 stycznia 2019 r. nie została usprawiedliwiona, a w okresie od dnia 24 stycznia 2019 r. do 5 kwietnia 2019 r. przebywał na zwolnieniu lekarskim.
Stanowisko pracy A. N. znajdowało się w punktach linii technologicznej zakładu na hali produkcyjnej w sektorze "Sekcja przygotowania mięsa". Pracownik wykonywał czynności związane z przetwarzaniem tusz drobiu, transportem surowca z chłodni, rozmieszczaniem tusz kurczaków, rozmieszczaniem kurczaków na stanowisku, obsypywaniem przyprawami i odwożeniem do pakowania. Podczas pracy i po jej zakończeniu pracownik porządkował swoje stanowisko pracy.
