Zmiana wiążącej informacji stawkowej z dnia 15 października 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI1-1.442.5.2021.5.ZW
WIS TOWAR - artykuł spożywczy.
Niniejsza pozycja obejmuje również mieszaniny i bazy (np. proszki) do produkcji lodów śmietankowych, ale nie obejmuje lodów śmietankowych i innych jadalnych lodów na bazie składników mleka (pozycja 2105).
(...)
(...)
Z uwagi na fakt, że towar jako wyrób końcowy „(…)”, wskutek wymieszania składników oraz ich obróbki termicznej nabył cechy produktów o charakterze wyrobów cukierniczych, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że posiada charakter przetworu spożywczego objętego zakresem pozycji 1704.
Pozycja 1704 CN obejmuje „Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao”.
Należy zwrócić uwagę na treść Uwag ogólnych do działu 17 CN: „Niniejszy dział obejmuje nie tylko cukry jako takie (np. sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza), ale również syropy cukrowe, sztuczny miód, karmel, melasy pochodzące z ekstrakcji lub rafinacji cukru oraz wyroby cukiernicze. Cukier stały i melasy objęte niniejszym działem mogą zawierać dodatek środka „środka barwiącego, środka aromatyzującego (np. kwas cytrynowy lub wanilia) lub sztucznych środków słodzących (np. aspartam lub stewia), tak długo, jak zachowują one swój oryginalny charakter cukru lub melasy”.
Zgodnie z Notami wyjaśniającymi do HS do pozycji 1704 CN:
