eporadnia.infor.pl 1/2000 z 01.01.2000 [dodatek: eporadnia.infor.pl]
Porada aktualna
na dzień 07.12.2025
Data publikacji: 20.06.2025
Jaka stawka ryczałtu dla kucharza prowadzącego działalność gospodarczą
PROBLEM
Jaka stawka ryczałtu obowiązuje kucharza prowadzącego działalność gospodarczą na zasadzie B2B, z kodem PKD przeważającym 56.29.Z (obecnie 56.22.Z), który będzie przygotowywał posiłki wyłącznie dla firmy, korzystając z ich składników, narzędzi oraz kuchni? Czy taka działalność kwalifikuje się do ryczałtu w wysokości 3% czy 8,5%? Czy fakt korzystania z materiałów i narzędzi firmy oraz brak sprzedaży alkoholu ma wpływ na stawkę ryczałtu? Jaką stawkę VAT kucharz powinien zastosować? Jaka stawka ryczałtu i VAT-u jest dla kateringu (PKD. 56.21.Z)?
