Zmiana wiążącej informacji stawkowej z dnia 5 czerwca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI1-1.442.5.2025.4.PB
WIS TOWAR - ciasto sprzedawane na wynos.
Na podstawie art. 207 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2025 r., poz. 111, z późn. zm.), zwanej dalej „Ordynacją podatkową”, w związku z art. 42h ust. 3 pkt 4 oraz art. 42h ust. 3a pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”,
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej,
w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości w wydanej 7 czerwca 2023 r.wiążącej informacji stawkowej (WIS) nr 0112-KDSL2-1.440.79.2023.4.BK, w której Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej określił klasyfikację towaru „(…)” do działu 56 PKWiU 2015 oraz stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 8%, na podstawie art. art. 41 ust. 2 ustawy z zw. z art. 41 ust. 12f ustawy oraz art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy
zmienia z urzędu wyżej wymienioną decyzję określając:
•Przedmiot wniosku:towar –„(…)”,
•Opis towaru:Ciasto powstaje w ramach własnej produkcji Wnioskodawcy i jest sprzedawane w prowadzonej przez niego lodziarni „na wynos”. Po przygotowaniu gotowe ciasto jest wystawione w witrynie chłodniczej. Klient składa zamówienie przy ladzie i z góry je opłaca. Ciasto „na wynos” pakowane jest do tekturowego kartonika i wydawane klientowi bez talerzy i widelczyków. Klient po otrzymaniu towaru opuszcza teren lodziarni,
•Rozstrzygnięcie:CN 19,
•Stawka podatku od towarów i usług: 5%,
•Podstawa prawna:art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy,
•Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 23 lutego 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono pismami z dnia 19 kwietnia 2023 r. i z dnia 17 maja 2023 r. poprzez prawidłowe złożenie podpisu elektronicznego na wniosku, doprecyzowanie opisu sprawy oraz stosowne dokumenty.
