Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 7 czerwca 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.79.2023.4.BK
WIS towar – (…) własnej produkcji sprzedawane „na wynos”.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r., poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 21 lutego 2023 r. (data wpływu 23 lutego 2023 r.), uzupełnionego pismami z dnia 19 kwietnia 2023 r. (data wpływu 20 kwietnia 2023 r.) i z dnia 17 maja 2023 r. (data wpływu 18 maja 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…) własnej produkcji sprzedawane „na wynos”
Opis: Ciasto powstaje w ramach własnej produkcji Wnioskodawcy i jest sprzedawane w prowadzonej przez niego lodziarni „na wynos”. Po przygotowaniu gotowe ciasto jest wystawione w witrynie chłodniczej. Klient składa zamówienie przy ladzie i z góry je opłaca. Ciasto „na wynos” pakowane jest do tekturowego kartonika i wydawane klientowi bez talerzy i widelczyków. Klient po otrzymaniu towaru opuszcza teren lodziarni.
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy z zw. z art. 41 ust. 12f ustawy oraz art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 23 lutego 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono pismami z dnia 19 kwietnia 2023 r. i z dnia 17 maja 2023 r. poprzez prawidłowe złożenie podpisu elektronicznego na wniosku, doprecyzowanie opisu sprawy oraz stosowne dokumenty.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru
Wnioskodawca jest producentem i sprzedawcą prowadzącym lodziarnię, w której miedzy innymi sprzedaje słodkie ciasta własnej produkcji (w tym zawierające kakao) na wynos tj. drożdżówki, sernik, jabłecznik, beza torcik czekoladowy itp. Sprzedaż odbywa się głównie na rzecz klientów detalicznych, tzn. konsumentów, ale klientami mogą być także podmioty gospodarcze. Sprzedaż jest prowadzona we własnym lokalu, w którym dostępne są stoliki i krzesła. W tym zakresie personel nie obsługuje klienta. Opisany produkt jest przeznaczony na wynos. Klient ma możliwość dokonać zakupu zarówno całego ciasta jak i w kawałkach. Klient może kupić kilka porcji różnych ciast na wynos, wówczas pracownik lodziarni kroi ciasta na porcje, a następnie pakuje bezpośrednio przy kliencie do tekturowych opakowań z logo lodziarni. Ciasta nie mogą i nie są modyfikowane na życzenie klienta.
