Stawka VAT dla gotowych posiłków – wyrok NSA a stanowisko MF
Od 2020 r. sądy przyjmują, że dostarczanie gotowych posiłków w pudełkach opodatkowane jest 8% stawką VAT (wyrok NSA z 18 grudnia 2024 r., sygn. akt I FSK 1544/23), jednak sam fiskus twierdzi, że w niektórych przypadkach właściwa jest 5% stawka VAT.
Stan faktyczny
Spółka prowadzi działalność gospodarczą w zakresie gastronomii. Przygotowuje posiłki na zamówienie, pakuje w opakowania jednorazowe i dostarcza je bezpośrednio do klienta. Posiłki nie są konsumowane przez klienta na miejscu. Na świadczenie kompleksowe składają się danie obiadowe oraz usługa transportu. Przygotowany zestaw obiadowy jest w pełni przyrządzony i gotowy do bezpośredniego spożycia, nie wymaga żadnej obróbki termicznej przed spożyciem przez klienta, przewożony jest do klienta w termoboxach, które zapewniają utrzymanie temperatury produktu. Cena obejmuje całe świadczenie kompleksowe, tj. przygotowanie i spakowanie kotleta schabowego, ziemniaków puree, sałatki z czerwonej kapusty oraz usługę transportu. Klient zamawia telefonicznie gotowy posiłek, który jest mu dostarczany przez kuriera na wskazany adres. Po dostarczeniu posiłku klient dokonuje zapłaty.
