Data publikacji: 2004-06-14

VAT w pytaniach i odpowiedziach - sprawozdanie z dyżuru telefonicznego

20 maja br. odbył się dyżur telefoniczny dotyczący VAT. Na pytania Czytelników odpowiadał Ireneusz Krawczyk - radca prawny z Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy. Poniżej przedstawiamy odpowiedzi na najciekawsze pytania zadane podczas tego dyżuru.

Dotacje związane z zatrudnianiem bezrobotnych
Podatnik otrzymuje dotacje (subwencje) związane z zatrudnianiem osób bezrobotnych. Jednocześnie świadczy usługi opodatkowane VAT. Jak uwzględnić otrzymane dotacje (subwencje) po 1 maja 2004 r. w podstawie opodatkowania podatkiem od towarów i usług?
Od 1 maja 2004 r. podstawą opodatkowania podatkiem od towarów i usług jest obrót rozumiany jako kwota należna z tytułu sprzedaży pomniejszona o kwotę podatku. Kwota należna obejmuje całość świadczenia należnego od nabywcy.
Jednocześnie cena sprzedawanych towarów lub świadczonych usług może być przez podatników kształtowana przy uwzględnieniu spodziewanych dotacji (subwencji), które to kwoty wpływają najczęściej na obniżenie ceny świadczonych usług. W związku z tym ustawodawca przewidział rozwiązanie polegające na konieczności uwzględniania w obrocie otrzymanych dotacji, subwencji oraz innych dopłat o podobnym charakterze związanych z dostawą lub świadczeniem usług.