Prawo Przedsiębiorcy 10/2005 z 07.03.2005, str. 21
Data publikacji: 01.07.2018
Dotacje dla sektora żywnościowego
Jakie warunki należy spełnić, żeby otrzymać dofinansowanie? W jakim momencie można przystąpić do realizacji projektu?
Piotr Nowiński
konsultant w Sekcji ds. Rolnych Centrum Wspierania Projektów Europejskich
e-mail: p.nowinski@cwpe.pl
www.cwpe.pl
Wraz z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej polscy przedsiębiorcy oraz rolnicy zostali objęci pomocą w ramach Wspólnej Polityki Rolnej oraz programów współfinansowanych z Funduszy Strukturalnych UE. Najpoważniejsze wsparcie rodzime firmy, związane z produkcją i przetwórstwem żywności, mogą uzyskać w ramach uruchomionego we wrześniu 2004 r. Sektorowego Programu Operacyjnego „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004-2006”, popularnie zwanego SPO-ROL.
Szansa dla przetwórców
W ramach SPO-ROL wyodrębnionych zostało kilka działań, skierowanych do poszczególnych grup przedsiębiorców. Firmy zajmujące się przetwórstwem mogą liczyć na wsparcie w ramach działania 1.5 „Poprawa przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych”. Pomoc finansowa z tego programu może wynieść do 50 proc. kosztów kwalifikowanych i aż do 20 milionów zł na jeden zakład w okresie trwania programu, czyli do końca 2006 roku. Przyjęcie takich ram kwotowych pozwoli na skorzystanie z tego działania zarówno wielkim zakładom przetwórczym, jak też małym, lokalnym przetwórniom o charakterze uzupełniającym. Dla podmiotów zajmujących się przetwórstwem spożywczym jest to zdecydowanie największe, jak też najbardziej atrakcyjne z oferowanych działań pomocowych. Budżet tego działania wynosi 464,29 mln euro (325,00 mln pochodzi z kasy UE, natomiast 139,29 z budżetu krajowego).
Kto może się ubiegać o dofinansowanie?
