Prawidłowa organizacja obsługi kasowej w ośrodkach pomocy społecznej
Większość ośrodków pomocy społecznej ma w swojej siedzibie zorganizowane stanowiska kasowe - obsługujące zarówno pracowników tych jednostek (w zakresie wypłat wynagrodzeń, zaliczek, świadczeń z funduszu socjalnego), jak i podopiecznych ośrodków, pobierających przyznane im świadczenia. Niestety, bardzo często na skutek braku dostatecznego nadzoru nad pracą kasjerów ze strony głównych księgowych ośrodków, a także złych praktyk wprowadzanych bądź tolerowanych przez ich kierowników, w gospodarce kasowej jednostek pomocy społecznej występują nieprawidłowości, które mogą skutkować nadużyciami finansowymi. W artykule znajdują się wskazówki, jak do tego nie dopuścić.
Nieprawidłowości dotyczące gospodarki kasowej ośrodków pomocy społecznej (dalej: ops) stwierdzane podczas przeprowadzanych kontroli można wyeliminować w łatwy sposób. Nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi nakładami finansowymi, a jedynie z wprowadzeniem lepszej organizacji pracy, przeszkoleniem pracowników mających dostęp do gotówki znajdującej się w kasie oraz wymaganiem od nich przestrzegania zasad obowiązujących w prowadzeniu gospodarki kasowej.
Przedstawiamy 5 zasad prawidłowej organizacji obsługi kasowej w ops.
Zasada 1 - ustalenie w formie pisemnej zasad gospodarki kasowej
Zasady dotyczące organizacji gospodarki kasowej ops powinien ustalić w formie pisemnej kierownik. Opracowane i przyjęte zasady stanowią tzw. nieobligatoryjną część polityki rachunkowości ops, ustalanej na podstawie art. 10 ustawy z 29 września 1994 r. o rachunkowości. Ważne jest, aby zaznajamiać z tymi przepisami pracowników pełniących funkcje kasjerów w ops oraz osoby pełniące zastępstwa, w razie ich nieobecności. Osoby te powinny posiadać egzemplarz instrukcji kasowej na swoim stanowisku pracy - tak aby w każdej chwili mogły z niej skorzystać w razie wątpliwości odnośnie do przeprowadzania lub dokumentowania danego rodzaju operacji kasowych.
W celu zapewnienia prawidłowej organizacji obsługi kasowej ops kierownik powinien wskazać pracowników odpowiedzialnych za wykonywanie i ewidencjonowanie operacji kasowych.
