Planowanie i klasyfikacja wydatków na zakup środków żywności
Zmiana objaśnień do § 4220 poprzez dodanie sformułowania "w szczególności" spowodowała, że jednostka organizująca szkolenia zaplanowała na 2012 r. w tym paragrafie środki na zakup artykułów spożywczych na potrzeby przygotowywania i podawania posiłków podczas szkoleń i konferencji. Brakowało bowiem wyjaśnień, jakich podmiotów to rozszerzenie objaśnień dotyczy. W którym paragrafie prawidłowo należało zaplanować, a następnie ujmować wydatki dotyczące zakupu artykułów spożywczych - w § 4220 czy w § 4210?
W § 4220 "Zakup środków żywności", zgodnie z zasadami klasyfikowania wydatków budżetowych określonymi w załączniku nr 4 - "Klasyfikacja paragrafów wydatków i środków" do rozporządzenia Ministra Finansów z 2 marca 2010 r. w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych (dalej: rozporządzenie w sprawie klasyfikacji budżetowej), ujmuje się pełne wydatki poniesione na zakup produktów żywnościowych, w szczególności dla:
