Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 26.06.2004, sygn. P-1-443/49/2004, Trzeci Urząd Skarbowy w Lublinie, sygn. P-1-443/49/2004

Czy stawka podatku dla usług gastronomicznych wykonywanych przez restauracje (55.30) wynosi 7%.W dalszej części wniosku podatnik przytacza art. 146 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług oraz § 40 rozporządzenia MF z dnia 27 kwietnia 2004r w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o VAT.Biorąc pod uwagę w/w przepisy powstała wątpliwość czy w świetle przepisów rozporządzenia, które konkretyzują zakres usług gastronomicznych i podmioty świadczące te usługi, do usług gastronomicznych wykonywanych przez restauracje polegających na sprzedaży posiłków przygotowanych do spożycia na miejscu, sprzedaży napojów do konsumpcji wraz z posiłkami powinna być stosowana stawka w wysokości 7%.Zdaniem podatnika do usług gastronomicznych świadczonych przez restauracje należy stosować stawkę 7 % przewidzianą w art. 146 ust. 1 pkt 1 lit. c z wyłączeniem przypadków określonych w tym przepisie. .

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00