Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 07.05.2012, sygn. ITPP1/443-186/12/AP, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-186/12/AP

Czy sprzedaż obiadów uczniom i pracownikom szkoły (nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi) oraz innym osobom związanym z działalnością statutową szkoły zwolniona jest od podatku od towarów i usług?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko, przedstawione we wniosku z dnia 19 stycznia 2012 r. (data wpływu 16 lutego 2012 r.), uzupełnionym w dniu 2 maja 2012 r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług:

  • w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników pedagogicznych jest prawidłowe,
  • w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz pracowników niepedagogicznych Szkoły i innych osób - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 16 lutego 2012 r. został złożony wniosek, o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów przez stołówkę szkolną.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe:

Szkoła jest jednostką oświatową, której organem prowadzącym jest Miasto B.. Zgodnie ze statutem realizuje cele i zadania wynikające z przepisów prawa określone w ustawie o systemie oświaty, wynikające z art. 67a. W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, a w szczególności prawidłowego rozwoju ucznia, prowadzi stołówkę szkolną. Posiłki przygotowywane są przez personel szkoły. Sprzedaż obiadów dokonywana jest wyłącznie dla uczniów i pracowników placówki. Opłata wnoszona przez ucznia równa jest wysokości surowca zużytego do przygotowania posiłku tzw. wsad do kotła. Stawka za obiad dla pracownika składa się z kosztu surowca oraz kosztu przygotowania posiłku. Za koszt przygotowania posiłku uznaje się: koszty zużycia wody, energii elektrycznej, gazu, wywóz nieczystości w części dotyczącej stołówki oraz koszty wynagrodzeń pracowników przygotowujących posiłki w stołówce. Część wydawanych posiłków dla uczniów finansują: Ośrodek w B., Caritas, w C., Rada Rodziców przy Szkole. Zarządzenie Dyrektora Szkoły dopuszcza możliwość korzystania z posiłków innym osobom, związanym z działalnością statutową Szkoły. Przykładem mogą być organizowane konkursy, uroczystości szkolne itp., w których uczestniczą uczniowie innych szkół, komisje konkursowe.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00