Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 17.07.2012, sygn. IPPB5/423-307/12-4/JC, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPB5/423-307/12-4/JC

Czy wydatki ponoszone przez Spółkę należy zakwalifikować jako koszt podatkowy w rozumieniu art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych:(i) w przypadku poczęstunku kontrahentów w siedzibie (innym miejscu prowadzenia działalności);(ii) w przypadku poczęstunku kontrahentów w restauracjach (nabycia usług gastronomicznych);(iii) w przypadku poczęstunku pracowników w miejscu pracy;(iv) w przypadku poczęstunku pracowników w restauracjach (zakup usług gastronomicznych).

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 16.04.2012 r. (data wpływu 24.04.2012 r.) uzupełnionym pismem z dnia 27.06.2012 r. (data nadania 03.07.2012 r., data wpływu 05.07.2012 r.) stanowiącym odpowiedź na wezwanie Nr IPPB5/423-307/12-2/JC z dnia 19.06.2012 r. (data nadania 20.06.2012 r., data doręczenia 26.06.2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów, zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, wydatków poniesionych przez Spółkę na nabycie artykułów spożywczych i usług gastronomicznych:

  • w przypadku poczęstunku kontrahentów w siedzibie (innym miejscu prowadzenia działalności) - jest nieprawidłowe,
  • w przypadku poczęstunku kontrahentów w restauracjach (nabycia usług gastronomicznych) - jest nieprawidłowe,
  • w przypadku poczęstunku pracowników w miejscu pracy - jest prawidłowe,
  • w przypadku poczęstunku pracowników w restauracjach (zakup usług gastronomicznych) -
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00