Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 21.02.2014, sygn. ILPP2/443-1126/13-4/MR, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-1126/13-4/MR

Stawka podatku.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko, przedstawione we wniosku z 18 listopada 2013 r. (data wpływu 22 listopada 2013 r.) uzupełnionym pismem z 3 lutego 2014 r. (data wpływu 5 lutego 2014 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatki dla sprzedaży:

  • tortilli świeżej o okresie przydatności do spożycia 40 dni jest prawidłowe,
  • tortilli mrożonej poniżej -18° C o okresie przydatności do spożycia 12-18 miesięcy oraz tortilli w atmosferze ochronnej konserwowanej chemicznie o okresie przydatności do spożycia 3, 4, 6 miesięcy jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 22 listopada 2013 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatki dla sprzedaży tortilli. Wniosek uzupełniono 5 lutego 2014 r. o doprecyzowanie opisu sprawy oraz o poświadczoną za zgodność z oryginałem kopię pełnomocnictwa.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą w zakresie produkcji i sprzedaży placków wypiekanych z mąki pszennej z dodatkiem wody, olejów i innych składników, służących do zawijania warzyw i kawałków mięsa w celu podania w charakterze przekąski (tzw. tortille). W swojej ofercie Wnioskodawca ma do zaproponowania klientom trzy rodzaje tego samego wyrobu:

  1. Tortilla świeża o okresie przydatności do spożycia 40 dni.
  2. Tortilla mrożona poniżej -18° C o okresie przydatności do spożycia 12-18 miesięcy.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00