Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 17.02.2015, sygn. ILPP2/443-1252/14-2/SJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-1252/14-2/SJ

Stawka podatku dla sprzedaży Produktów wskazanych w opisie sprawy, tj. wyrobów mleczarskich sklasyfikowanych przez Wnioskodawcę do grupowania PKWiU 10.51.52.00 Jogurty i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 20 listopada 2014 r. (data wpływu 25 listopada 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla produktów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.51.52.00 jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 25 listopada 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla produktów sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.51.52.00.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Spółka prowadzi działalność gospodarczą obejmującą dystrybucję wyrobów mleczarskich. Z tytułu prowadzonej działalności Wnioskodawca jest podatnikiem podatku od towarów i usług (VAT).

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Spółka sprzedaje m.in. następujące towary:

  • A. 150g jogurt słodzony o smaku śmietankowym z pszenicą ekspandowaną w mlecznej czekoladzie (69% mlecznej czekolady), 4,6% tłuszczu w produkcie gotowym, o składzie: jogurt (mleko, kultury bakterii jogurtowych), pszenica ekspandowana w mlecznej czekoladzie 8% (cukier, pszenica ekspandowana (pszenica, cukier, syrop glukozowy, miód, olej rzepakowy, karmel), tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, guma arabska, laktoza (z mleka), lecytyna sojowa, słodka serwatka w proszku (z mleka), aromat), woda, cukier, syrop glukozowofruktozowy, aromat. (dalej: Produkt 1),
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00