Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 14.08.2015, sygn. IPPB3/4510-438/15-2/PK1, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPB3/4510-438/15-2/PK1

Zaliczenie do podatkowych kosztów uzyskania przychodów wydatków na utylizację żywności.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2015 r. poz. 613) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko - przedstawione we wniosku z dnia 15 maja 2015r. (data wpływu 18 maja 2015 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na:

  1. utylizację nieświeżej żywności z witryn placówek gastronomicznych w związku z nakazami wynikającymi z przepisów sanitarnych (pytanie pierwsze) jest prawidłowe,
  2. utylizację żywności w związku z upływem terminu przydatności do spożycia artykułów spożywczych (pytanie drugie) jest prawidłowe,
  3. utylizację żywności z uwagi na nieprzestrzeganie przez pracowników wdrożonych u Wnioskodawcy procedur (pytanie trzecie) jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 maja 2015 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie kosztów uzyskania przychodów.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Spółka prowadzi m. in. sprzedaż gotowych dań i posiłków, zup, sałatek, przekąsek itp. w kilku swoich lokalach bistro zlokalizowanych na terenie całego kraju. Lokale bistro Spółki zlokalizowane są najczęściej w centrach handlowych w tzw. food-courcie. Zasadą jest, iż gotowe dania oraz sałatki wyeksponowane są przez Spółkę na tzw. podgrzewaczach (wszelkie dania gorące) lub w ladach chłodzących (sałatki). Intencją Spółki jest z jednej strony wyeksponowanie dań - by zachęcały do zakupu, a z drugiej strony zminimalizowanie czasu oczekiwania na posiłek przez klienta - by danie było przygotowane bezpośrednio do spożycia przez klienta od razu.

Spółka stosuje model sprzedaży samoobsługowej, tzn. klient sam nakłada dania na swój talerz, a następnie płaci za wybrane przez siebie składniki osobiście przy kasie. Po odejściu od kasy możliwe jest spożycie przez klienta od razu wybranego przez niego dania bezpośrednio przy stolikach znajdujących się w tzw. foodcourcie, gdzie klienci mają do swojej dyspozycji stoliki, krzesła i tace, umożliwiające spożywanie napojów/dań w wygodnych warunkach.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00