Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 09.06.2016, sygn. ILPP2/4512-1-172/16-4/MR, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/4512-1-172/16-4/MR

Stawki podatku VAT do ewidencjonowania sprzedaży gotowych dań oraz napojów.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 7 marca 2016 r. (data wpływu 10 marca 2016 r.) uzupełnionym pismem z dnia 31 maja 2016 r. (data wpływu 2 czerwca 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku VAT do sprzedaży usług gastronomicznych oraz napojów jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 10 marca 2016 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku VAT do sprzedaży usług gastronomicznych oraz napojów. Przedmiotowy wniosek uzupełniono pismem z dnia 31 maja 2016 r., w którym doprecyzowano opis stanu faktycznego.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Przedmiotem prowadzonej przez Wnioskodawcę działalności gospodarczej jest m.in. świadczenie usług gastronomicznych. W swojej ofercie serwuje on gotowe dania oraz napoje. Cała sprzedaż jest ewidencjonowana za pomocą kasy fiskalnej oraz na żądanie klienta fakturami VAT. Zarówno na paragonie, jak i na fakturze VAT wyszczególnione są pozycje: konsumpcja (danie zimne, danie ciepłe, zupa, surówka, przekąska itp.) oraz napoje. W pozycji napoje określa się napoje, które klient kupuje dodatkowo do spożycia, np. woda gazowana, sok itd.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00