Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 07.01.2016, sygn. IPTPP3/4512-512/15-2/BM, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP3/4512-512/15-2/BM

Uznanie sprzedaży produktów za dostawę towarów opodatkowaną stawką podatku 5%.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 23 listopada 2015 r. (data wpływu 27 listopada 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży produktów za dostawę towarów opodatkowaną stawką podatku 5% jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 27 listopada 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży produktów za dostawę towarów opodatkowaną stawką podatku 5%.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, prowadzi punkt sprzedaży gotowych posiłków, głównie dań wegetariańskich, wegańskich i deserów oraz soków i koktajli (zwane dalej Produktami). Punkt sprzedaży mieści się w galerii handlowej, w miejscu określanym jako food court.

Produkty są sprzedawane przez Wnioskodawcę w postaci nadającej się do bezpośredniego spożycia przez klientów Wnioskodawcy, bez konieczności dokonywania jakichkolwiek dalszych świadczeń ze strony Wnioskodawcy.

Punkt sprzedaży mieści się na wynajmowanej przez Wnioskodawcę przestrzeni, składa się z części, w której posiłki są przygotowywane i przechowywane oraz lady, która oddziela tę część od przestrzeni wspólnej galerii. Punkt ten nie posiada wyodrębnionej sali restauracyjnej, z wyjątkiem kuchni nie jest odgrodzony ścianami od części wspólnej galerii. Z kolei w części wspólnej galerii, w ramach obowiązującej umowy najmu Wnioskodawca dzierżawi powierzchnię przeznaczoną do konsumpcji dla jego klientów. Przestrzeń ta nie została w żaden fizyczny sposób wydzielona z przestrzeni ogólnodostępnej dla wszystkich odwiedzających centrum handlowe. Zostały w niej umiejscowione stoliki i krzesła przy czym podkreślenia wymaga fakt, że nie zawierają one elementów, które wskazywałyby, że są one własnością Wnioskodawcy lub są w jakikolwiek sposób przypisane Wnioskodawcy. Ich wzór został narzucony przez zarządzającego galerią i jest zgodny z wzorem stosowanym w innych punktach gastronomicznych i przestrzeni ogólnodostępnej. W praktyce ze stolików i krzeseł korzystają nie tylko klienci Wnioskodawcy, ale także klienci pozostałych punktów gastronomicznych, jak również klienci sklepów zlokalizowanych w galerii, którzy nie nabywają Produktów Wnioskodawcy, a chcą po prostu odpocząć.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00