Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 13.09.2017, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.200.2017.1.MAP, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.200.2017.1.MAP
możliwość zwolnienia z podatku dochodowego od osób fizycznych z tytułu sprzedaży drobiu po uboju, pochodzącego z własnej hodowli, przerobionego w sposób przemysłowy
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 17 lipca 2017 r. (data wpływu 18 lipca 2017 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie zwolnienia z podatku dochodowego od osób fizycznych dochodów uzyskanych przez Wnioskodawcę z tytułu sprzedaży drobiu po uboju, pochodzącego z własnej hodowli, przerobionego w sposób przemysłowy jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 18 lipca 2017 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
Wnioskodawca od kilkunastu lat jest rolnikiem i prowadzi małe gospodarstwo rolne o powierzchni około 12 ha. Oboje z żoną, z którą Wnioskodawca jest w ustawowej współwłasności małżeńskiej, są płatnikami KRUS. Wnioskodawca od kilku lat prowadzi chów i hodowlę drobiu (drób rzeźny kurczęta). Powyższy chów i hodowlę zgłosił do działów specjalnych produkcji rolnej, z których dochód jest ustalany przez zastosowanie norm szacunkowych dochodu rocznego dla rodzajów i rozmiarów prowadzonej produkcji, zgodnie z art. 24 ust. 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Wnioskodawca nie jest zobowiązany do prowadzenia i nie prowadzi ksiąg rachunkowych. Jego przychody za zeszły rok nie przekroczyły równowartości 2 000 000 euro, ani 1 200 000 euro. Planowana sprzedaż również nie przekroczy tych wartości. Żona Wnioskodawcy nie prowadzi działalności rolniczej. Gospodarstwo jest własnością Wnioskodawcy (nabycie gospodarstwa w formie darowizny, odbyło się przed wejściem w związek małżeński). Żona Wnioskodawcy w zeszłym roku nie osiągnęła żadnych przychów, co oznacza, że nie przekroczyła równowartości 2 000 000 euro, ani 1 200 000 euro. Wnioskodawca w 2017 r. nie uzyska przychodów przekraczających ww. wartości. Wyhodowane kurczęta do tej pory były sprzedawane żywe do ubojni. Obecnie gospodarstwo rolne Wnioskodawcy jest zakwalifikowane do sprzedaży bezpośredniej, w ramach której planuje On nadal hodować kurczaki rzeźne oraz dodatkowo będzie prowadzona sprzedaż bezpośrednia tusz i podrobów drobiowych pochodzących z uboju ww. drobiu na terenie Jego gospodarstwa. Jeden cykl chowu takiego drobiu trwa około 8 tygodni, podczas którego kurczaki są karmione własną paszą z płodów rolnych (pszenica, kukurydza) pochodzących z gospodarstwa Wnioskodawcy. Okres biologicznego wzrostu wszystkich hodowanych przez Niego kurczaków będzie wynosił co najmniej 6 tygodni. Wyhodowane przez Wnioskodawcę kurczaki po osiągnięciu odpowiedniej wagi będą ubijane, w odpowiednio przygotowanych pomieszczeniach na terenie Jego gospodarstwa. Ubój będzie następował w odpowiednich warunkach, zatwierdzonych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Tak przetworzony kurczak będzie sprzedawany detalicznie odbiorcom prywatnym. Maksymalna ilość hodowanego u Wnioskodawcy drobiu to 10 000 sztuk rocznie, zgodnie z limitem określonym przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii. Ponieważ ilość hodowanych kurczaków przekracza 100 sztuk, hodowla Wnioskodawcy zaliczana jest do działów specjalnych produkcji rolnej. W definicji określającej działy specjalne produkcji rolnej nie określono, czy zwierzęta mają być sprzedawane żywe, czy mogą być sprzedawane po uboju własnym. W celu potwierdzenia, czy sprzedaż zwierząt po uboju będzie mieściła się w działach specjalnych w lutym 2017 r. Wnioskodawca złożył wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej do Krajowej Informacji Skarbowej. Z otrzymanej interpretacji wynika, że sprzedaż wyhodowanych zwierząt po uboju - nie mieści się w pojęciu działów specjalnych produkcji rolnej. Tym samym, jeżeli przyjąć, że sprzedaż zwierząt po uboju z własnej hodowli nie stanowi działów specjalnych produkcji rolnej - co stanowi treść wydanej interpretacji indywidualnej ma zastosowanie zwolnienie zawarte w art. 21 ust. 1 pkt 71 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w związku z tym, że Wnioskodawca prowadzi gospodarstwo rolne (wolne od podatku dochodowego są dochody ze sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy lub hodowli, niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej, przerobionych sposobem przemysłowym, jeżeli przerób polega na kiszeniu produktów roślinnych lub przetwórstwie mleka albo na uboju zwierząt rzeźnych i obróbce poubojowej tych zwierząt, w tym również na rozbiorze, podziale i klasyfikacji mięsa). Wnioskodawca nie prowadzi żadnej ewidencji dla celów rozliczeń podatkowych w ramach działów specjalnych produkcji rolnej, ponieważ działy specjalne produkcji rolnej rozlicza na normach szacunkowych. Przepisy dotyczące tych norm nie wymagają od Wnioskodawcy prowadzenia żadnej ewidencji. Poza tym nie jest On też podatnikiem VAT czynnym, więc nie prowadzi ewidencji VAT. Szczegółowy opis procesu hodowli przedstawia się następująco: Wnioskodawca kupuje z wylęgami jednodniowe pisklęta brojlery, które umieszcza w specjalnie przystosowanym do hodowli drobiu pomieszczeniu (kurniku). Pomieszczenie musi być odpowiednio ogrzewane, wentylowane oraz przed wstawieniem piskląt zdezynfekowane. Wstawione pisklęta są karmione paszą wykonywaną we własnym zakresie, z produktów rolnych uzyskanych z uprawy zboża i kukurydzy na własnym polu. Poza tym, hodowany przez Niego drób musi być odpowiednio pojony i wymaga intensywnej opieki podczas całego cyklu chowu. Wyhodowane przez Niego kurczęta, do tej pory sprzedawane były żywe do ubojni. Obecnie Wnioskodawca rozważa ubijanie wyhodowanych kurcząt na terenie własnego gospodarstwa rolnego. W tym celu planuje przygotować do tego odpowiednie pomieszczenia, spełniające normy weterynaryjne. Stosownie do tych przepisów pomieszczenia będą musiały spełniać następujące kryteria, takie jak: wypłytkowane ściany oraz posadzki, stoły wykonane ze stali nierdzewnej, odpowiednia wentylacja i naświetlenie, ujęcie ciepłej i zimnej bieżącej wody oraz okna wyposażone w siatki przeciw insektom. W tak przygotowanym pomieszczeniu będzie następował ubój z wykorzystaniem przeznaczonych do tego odpowiednich maszyn. Po co najmniej 8 tygodniach od wstawienia piskląt, dorosłe już kurczęta nadają się do ubicia. Ubój będzie następował na terenie Jego gospodarstwa rolnego w specjalnie przystosowanych do tego pomieszczeniach. Proces uboju tego drobiu będzie wykonywany przez Wnioskodawcę, oraz przez Jego żonę. Nie zatrudni On żadnych innych osób do tych celów. Dorosłe kurczaki będą chwytane i zabijane za pomocą specjalistycznej gilotyny do uboju drobiu. Następnie będą parzone w wyparzaczu z wodą o temperaturze 70 stopni C, po czym umieszczane w tzw. skubarce, w której usuwa się z kurcząt pierze. Po tym procesie ubite kurczaki zostaną przeniesione do sąsiedniego pomieszczenia, w którym zostaną wypatroszone, wyczyszczone oraz schłodzone w wodzie, a później w chłodni. Następnie tak przygotowane kurczaki będą pakowane w całości do woreczków i będą gotowe do sprzedaży. Sprzedaż tego drobiu będzie następowała na terenie gospodarstwa Wnioskodawcy klientom finalnym, czyli osobom prywatnym. Zarówno pomieszczenia, jak i cały użyty do uboju sprzęt, jest przeznaczony typowo do tego typu prac i wszelkie warunki oraz cały proces uboju jest zatwierdzony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii z ....
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right