Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 02.11.2017, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.160.2017.2.MK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.160.2017.2.MK

zwolnienie z akcyzy energii elektrycznej wykorzystywanej przez zakład energochłonny

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 201 ze zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 23 sierpnia 2017 r. (data wpływu 29 sierpnia 2017 r.) uzupełnionym pismem z 2 października 2017 r. (data wpływu 6 października 2017 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienie z akcyzy energii elektrycznej wykorzystywanej przez zakład energochłonny jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 29 sierpnia 2017 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienie z akcyzy energii elektrycznej wykorzystywanej przez zakład energochłonny. Ww. wiosek został uzupełniony pismem z 2 października 2017 r. (data wpływu 6 października 2017 r.) stanowiącym odpowiedź na wezwanie Organu z 29 września 2017 r. znak 0111-KDIB3-3.4013.160.2017.1.MK.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca spółka M. (dalej jako: Wnioskodawca lub Spółka) prowadzi działalność gospodarczą w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Z.

Wnioskodawca jest producentem mrożonych warzyw oraz mieszanek warzywnych. Asortyment Wnioskodawcy jest również uzupełniany w zależności od potrzeb produkcją owoców i mieszanek owocowych.

Przeważającym przedmiotem działalności przedsiębiorcy ujawnionym w Krajowym Rejestrze Sądowym jest Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw, objęty kodem 10.39.Z zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 24.12.2007 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) (Dz.U. nr 251 poz. 1885 ze zm.).

Wnioskodawca wyposażył zakład produkcyjny w nowoczesny sprzęt służący do produkcji i konserwacji (mrożenia) warzyw i owoców, który pozwolił na znaczne zwiększenie możliwości przetwórczych zakładu przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa produkcji. Zainstalowano kompletne linie do produkcji grochu, fasoli, kukurydzy i warzyw korzennych oraz linie do pakowania w opakowania hurtowe i detaliczne. Urządzenia służące do produkcji i konserwacji warzyw i owoców zużywają znaczne ilości energii elektrycznej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00