Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 28.02.2019, sygn. 0112-KDIL2-3.4012.656.2018.2.WB, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-3.4012.656.2018.2.WB

Prawo do odliczenia podatku VAT z faktur dokumentujących zakup produktów wskazanych we wniosku.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 30 listopada 2018 r.(data wpływu 4 grudnia 2018 r.), uzupełnionym pismem z dnia 8 lutego 2019 r. (data wpływu 15 lutego 2019 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:

  • prawa do odliczenia podatku VAT z faktur dokumentujących zakup artykułów spożywczych wymienionych we wniosku w Grupach 1-4, które wystawiane są w ogólnodostępnych kuchniach firmowych i spożywane są przez pracowników w ramach spotkań konsumpcyjnych jest nieprawidłowe;
  • prawa do odliczenia podatku VAT z faktur dokumentujących zakup artykułów spożywczych wymienionych we wniosku w Grupach 1-5, które są nabywane i wykorzystywane w celu poczęstunku przedstawicieli kontrahentów lub podczas wewnętrznych spotkań pracowniczych, warsztatów, a także szkoleń lunch and learn jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 4 grudnia 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku VAT z faktur dokumentujących zakup produktów wskazanych we wniosku. Wniosek uzupełniono pismem z dnia 8 lutego 2019 r. o doprecyzowanie opisu sprawy.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Spółka zakupuje następujące produkty:

  • Grupa 1: owoce, np.: jabłka, banany, cytryny, gruszki, kiwi, owoce sezonowe takie jak arbuz, śliwka, truskawki, winogrono;
  • Grupa 2: bakalie: orzechy nerkowca, migdały, śliwki suszone, rodzynki;
  • Grupa 3: napoje kolorowe takie jak: soki do herbaty, soki kolorowe w kartonach, napoje gazowane takie jak a, b, c, d;
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00