Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 08.03.2019, sygn. 0115-KDIT1-1.4012.903.2018.1.BS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDIT1-1.4012.903.2018.1.BS

Zastosowanie stawki podatku przy sprzedaży lodów na miejscu i na wynos.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800 ze zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 10 grudnia 2018 r. (data wpływu 17 grudnia 2018 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku przy sprzedaży lodów na wynos w wysokości 5% oraz na miejscu w wysokości 8% - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 17 grudnia 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania prawidłowej stawki podatku przy sprzedaży lodów na wynos oraz przy sprzedaży lodów na miejscu.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą od 2015 roku. Przedmiotem działalności jest sprzedaż lodów własnej produkcji. W skład lodów wchodzą; świeże mleko, świeża śmietanka, mleko w proszku, dodatki smakowe, stabilizatory. Lody jako wyrób gotowy sprzedawane są odbiorcom detalicznym. W lokalu, w którym prowadzona jest działalność znajdują się stoliki dla gości. Nie ma w nim obsługi kelnerskiej. Lody na wynos sprzedawane są w wafelkach, kubeczkach lub w pojemnikach styropianowych.

Lody sprzedawane na miejscu przy stolikach podawane są w pucharkach, dekorowane bitą śmietaną, posypką polewą, owocami.

Wnioskodawca przyjmuje, że do lodów sprzedawanych na wynos zastosowanie ma PKWiU 10.52.10.0 jako dostawa towarów, a dla lodów serwowanych na miejscu, czyli dla gotowego zestawu z dodatkami w postaci bitej śmietany, posypki, owoców zastosowanie ma symbol PKWiU 56.10.13.0.

Do produkcji lodów nie używa się alkoholu o zawartości alkoholu powyżej 1,2%. Sprzedawane lody i desery lodowe stanowią wyroby mleczarskie i nie stanowią kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkującym żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00