Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 13 maja 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.117.2021.3.DT
WIS - TOWAR
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku … z dnia 12 marca 2021 r. (o tej samej dacie wpływu), uzupełnionego pismem z dnia 14 kwietnia 2021 r. (o tej samej dacie wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – lody śmietankowe
Opis towaru: Lody śmietankowe – (…).
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 - 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 12 marca 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony pismem z dnia 14 kwietnia 2021 r. w zakresie sklasyfikowania towaru lody śmietankowe według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:
Wnioskodawca jest producentem lodów śmietanowych oraz innych lodów jadalnych i prowadzi cukiernię. Lody oferowane są nabywcom w lokalu cukierni w następujący sposób:
- podawane w pucharkach z łyżeczkami i serwetkami bądź w wafelkach z serwetkami - wnioskodawca uważa, że w takim przypadku należy uznać, że klient chce nabyć lody gotowe do bezpośredniego spożycia (konsumpcji).
- sprzedawane w specjalnych termicznych boxach zaklejane naklejkami (etykietami) bez pucharków, łyżeczek, wafelków oraz serwetek - wnioskodawca uważa, że w takim przypadku należy uznać, że klient nie chce nabyć lodów gotowych do bezpośredniego spożycia (konsumpcji).
Przedmiotem wniosku jest klasyfikacja sprzedaży lodów, opisanej w pkt.b, która zdaniem wnioskodawcy powinna być opodatkowana stawką 5%, zaś w przypadku opisanym w pkt.a mamy do czynienia ze świadczeniem usług w ramach grupowania „usługi związane z wyżywieniem” (PKWiU 56) opodatkowanym stawką 8% VAT.
